Zijn er misschien toch nog mogelijkheden voor Museum De Voorde? Wethouder Mertens van cultuur meldde maandagavond 13 juni in de raadsvergadering: “Er is mij ingefluisterd dat er hard wordt gewerkt aan een voorstel, dat niet al te lang op zich zal laten wachten.”

SH_De_voorde.JPGIn het coalitie-akkoord zijn alle coalitiepartijen overeengekomen dat de subsidie van Museum De Voorde eind dit jaar stopt en het museum dus zal moeten sluiten. De nieuwe wethouder van cultuur, Willeke Mertens, vertelde de raad tijdens de vergadering echter dat er nu gekeken wordt wat de mogelijkheden zijn. Mertens: “We gaan nu de resultaten van de tijdelijke impuls van 2021 die aan het museum gegeven is bekijken. Daarna komt er een voorstel voor de raad, nog vóór de zomervakantie. Ná de zomervakantie zal dit voorstel in de raad besproken worden en kunnen we er meer over vertellen.”

Op vragen vanuit de raad, ‘wat gaat dit betekenen voor het museum?’, kon de wethouder verder geen antwoord geven. “We moeten eerst kijken naar de mogelijkheden voor ik een toezegging kan doen”.

 

Reactie De Voorde 

Met museum De Voorde is nog niet gesproken, vertelt Interim-directeur Hans van de Bunte: "Wij hoorden het ook gisteravond bij de vergadering en hebben vol ongeloof zitten luisteren! Ik vraag me zeer af wat de wethouder nu precies bedoelt, het museum is nog niet gevraagd om ergens aan mee te werken. Ik hoop op een onafhankelijk onderzoek naar het functioneren van het museum door een professionele commissie. Door goede kritiek kunnen we leren en verbeteren, die kans hebben we nog niet gehad."

Volgens Van de Bunte gaat het, na de coronasluitingen, vanaf ongeveer februari weer een stuk beter met de bezoekersaantallen van het museum. De Voorde ziet de bezoekersaantallen na corona weer verdubbelen, met ook veel bezoekers van buiten de regio. "Maar je ziet in heel Nederland dat het museumbezoek nog zo'n 50% achter blijft op de aantallen vóór corona, dat moet zich landelijk ook nog helemaal herstellen."

Hans van de Bunte: “Een museum is niet iets dat je ‘aan’ en ‘uit’ zet. Met het sluiten van het museum, dat voortkomt uit het Stadsmuseum Zoetermeer, verdwijnt decennia aan opgebouwde kennis over het erfgoed van Zoetermeer. En gooit het college een rijke bron aan lokale en nationale geschiedenis weg." De collectie van Museum de Voorde is eigendom van het museum zelf, een belangrijke vraag bij sluiting is dan ook waar deze collectie naar toe zou moeten? Van de Bunte: "Wat ons betreft gaat de collectie niet meteen naar de gemeente Zoetermeer, zij bewijzen nu niet hier goed voor te kunnen zorgen. Het beheren van een collectie is voor een museum net zo'n belangrijke taak als het aantal bezoekers."

Het museum roept het Zoetermeerse publiek dan ook op om het museum te steunen met een bezoek, bijvoorbeeld aan de huidige tentoonstelling ‘Respect!’.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-