Schermafbeelding 2022 06 13 om 12.26.44 copy copyKunstgarage Franx deelde afgelopen zaterdag zomerse botanische cocktails uit aan de bezoekers van de tentoonstelling ‘GEWORTELD’ die zaterdag officieel van start ging. Een tentoonstelling waarin diverse kunstenaars laten zien hoe zij geïnspireerd zijn door de bloemen- en plantenwereld.

De expositie bestaat niet alleen uit kunst gemaakt met nieuw materiaal, maar ook uit kunst gemaakt met producten uit de natuur.  Tekeningen, planten en bladeren gemaakt van textiel met een persoonlijke ontwikkeling van de kunstenares erin verwerkt, geplet fruit. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de tentoonstelling die tot eind juli te bewonderen is.

Bij binnenkomst wachten de tekeningen van Gluklya/ Natalia Pershina-Yakimanskaya je op. Haar serie 'Propagande Flowers' is momenteel door Oekraïne erg actueel. Propaganda Flowers is een serie van tekeningen die wordt aangevuld door verhalen die werden samengesteld naar aanleiding van interviews met mensen uit diverse landen. De verhalen gaan over de relatie tussen politiek en bloemen.

Botanisch tekenen

De vereniging van botanisch kunstenaars Nederland heeft 30 kunstwerken van verengingsleden tentoongesteld bij Franx. Sommige kunstenaars richten zich op het gedetailleerd tekenen van bloeiende bloemen waarSchermafbeelding 2022 06 13 om 12.22.34 een ander de levensloop van planten tekent. Botanisch tekenen kent een lange traditie, die teruggaat tot de eerste helft van de zestiende eeuw. In die tijd werden de botanische afbeeldingen vaak gebruikt in kruidenboeken voor medicinale doeleinden. De hedendaagse botanisch kunstenaar bouwt voort op deze traditie waarbij onderzoek, correcte weergave van het onderwerp en creativiteit in compositie en beeldtaal worden gecombineerd. 

Naast deze series vindt je bij Franx ook de serie 'Puur Anders' van kunstenares Miranda van Dijk die van textiel planten heeft gemaakt. Een proces van bedrukken van textiel, stijf maken van de stof en door warmte modelleren van de stof tot natuurlijke elementen zoals bloemen en planten waarbij kleine elementen als wortels niet vergeten zijn. In elk plant is een persoonlijke waarde vanuit haar zelf verwerkt.

Levende kunst

Schermafbeelding 2022 06 13 om 12.32.29De tentoonstelling kent ook levende kunstwerken. Drie werken van geplet fruit hangend in een dun laagje alcohol is niet alleen bijzonder om naar te kijken. Ondanks de alcohol gaat het rijpingsproces gewoon door. Naarmate die kunstwerken hangen zullen zij niet alleen te zien, maar ook te ruiken zijn. Het groeiproces live volgen en de ontwikkeling van wortels zien  is een bijzonder kunstwerk,  waarbij de kunstenares ook telkens het kunstwerk aanpast en vervangt als het groeiproces klaar is. Kunstenaar Egied Simons laat met zijn ‘Exploded Views' de wereld van de wortelgroei zien, uitvergroot door spiegels te bewonderen. Omdat zijn installaties bestaan uit levend materiaal en zich blijven ontwikkelen gedurende de expositie, zal Simons regelmatig aanwezig zijn om zijn projecten te ‘voeden’.

Na de opening kregen de bezoekers allemaal een bloem mee naar huis.

De exposite “GEWORTELD” is nog te bezoeken tot 27 juli.
Voor meer informatie www.kunstgaragefranx.nl


Schermafbeelding 2022 06 13 om 12.23.03 Schermafbeelding 2022 06 13 om 12.21.35 copy copy Schermafbeelding 2022 06 13 om 12.20.34
Kunstenares Miranda van Dijk Propaganda Flowers Iedereen kreeg een bloem van Buurttuin de Zoete aarde meeAlle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-