20220607 32250De Nieuwkomersvoorziening Opvang en Onderwijs Zoetermeer (NOOZ) aan het Schansbos in Meerzicht is de nieuwe locatie waar alle Oekraïense kinderen die gevlucht zijn uit hun land vanaf nu les krijgen. De locatie werd dinsdagmorgen 7 juni geopend door wethouders Iedema en Ter Laak.

Kinderen uit Oekraïne die in Zoetermeer verblijven, gaan hier ook naar school. In de eerste maanden waren dat verschillende scholen uit Zoetermeer, nu gaan alle Oekraïense kinderen naar één school. Anna Vreugdenhil is directeur van basisschool de Regenboog uit Meerzicht, waar veel van de Oekraïense kinderen in eerste instantie naar toe gingen.
“Ze krijgen vooral lessen in het Oekraïens, we gaan ervan uit dat deze kinderen weer terug gaan naar Oekraïne. Ze krijgen natuurlijk ook lessen Nederlands, maar voor het grootste deel volgen ze hier het Oekraïense lesprogramma.”

Ongeveer 30 kinderen krijgen nu les in het gebouw, waar voorheen de Prinses Amaliaschool in zat. De kleuters hebben een aparte groep, alle kinderen van 7 tot en met 11 jaar zitten bij elkaar in de klas. Zij krijgen les van 4 docenten, die Oekraïens of Russisch spreken, één van de juffen is zelf ook gevlucht vanwege de oorlog, de andere juffen wonen al langer in Nederland. Het lesprogramma en de boeken staan voor het grootste deel online, zo kunnen de kinderen in eigen taal de lessen volgen. Wat leesboeken en prentenboeken voor de jongste kinderen zijn wel in het Oekraïens aanwezig op school.

 20220607 32255  20220607 32259


Wethouder Iedema telde in het Oekraïens af met de kinderen om de school officieel te openen. Na een taartje gingen alle kinderen met hun juf aan de slag in het lokaal waar ze les krijgen. Naast les voor basisschoolkinderen is er ook twee maal in de week peuteropvang in het gebouw, waar ouders samen met hun kind naar toe kunnen. In de ouderkamer kunnen de moeders elkaar ontmoeten en er is een ambachtenlokaal ingericht, waar kinderen lessen handvaardigheid krijgen.

Gym krijgen de kinderen van juf Annabel, in de kleutergymzaal op school of buiten op het schoolplein. “Het belangrijkste is dat de kinderen lekker bezig zijn en kunnen sporten. Ik help ook veel op school met dingen regelen voor de kinderen en zoek leuke activiteiten in de stad waar zij ook bij kunnen aansluiten.”

Voordat de school echt weer open kon, hebben veel mensen meegeholpen met verbouwen, inrichten en regelen van randzaken. Bij deze Nieuwkomersvoorziening zijn Unicoz, OPOZ, Gro-up, Junis Kinderopvang, Piëzo en gemeente Zoetermeer betrokken.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-