Schermafbeelding 2022 05 30 om 14.09.05De Open Brouwerij Dagen vonden dit jaar plaats van Hemelvaartsdag t/m 29 mei. Tijdens die dagen openden overal in Nederland brouwerijen hun deuren om mensen kennis te laten maken met het ambacht van bierbrouwen. De Zoetermeerse Brouwerij opende afgelopen zaterdag haar deuren voor het publiek.

Water is pas lekker nadat het door de brouwerij is geweest

De deur van de Zoetermeerse Brouwerij stond letterlijk open en bezoekers stapten gelijk in het brouwerijgedeelte binnen. Brouwer Loek Eerhart heette bezoekers van harte welkom waarna hij begon te vertellen over het brouwproces, beginnende bij de ingrediënten. Uiteraard werd water als eerste genoemd aangezien dat het voornaamste ingrediënt is. Waarbij Loek vertelde dat,  ‘water pas lekker is als hij door de brouwerij is geweest’, wat lachend beaamd werd door bezoekers. Naast het water werd er gesproken over gerst, hop, mout, gist en smaakmakers. Welk effect ze hebben op het bier, wanneer je ze toevoegt en het verschil dat land van herkomst kan hebben. Er is bijvoorbeeld een soort hop dat alleen in Amerika geteeld mag worden die een zoetige smaak afgeeft. Loek legde uit wat het verschil is tussen donkerbier waar jeSchermafbeelding 2022 05 30 om 14.11.31 donkere mout aan toevoegt en het witbier waarbij meer tarwe wordt gebruikt.

Zoetermeers bier voor 60-jarig bestaan

De brouwerij heeft inmiddels een eigen lijn van hun ROEM bier met daarin o.a. Witbier, gebrouwen met meer tarwe
Stout, een biersoort die wordt gekenmerkt door een donkerbruine tot zwarte kleur en een enigszins branderig bittere smaak door het gebruik van gebrande of geroosterde mout. IPA-bier, die  over het algemeen extra gehopt en bitterder bieren, met kenmerkende harsige, tropische en fruittonen.

Daarnaast hebben ze een honing bier dat slechts een keer per jaar gebrouwen wordt en uit een samenwerking met een andere brouwer is een marshmallow bier ontstaan. Momenteel is Loek druk bezig met het ontwikkelen van een herfstbock bier en een echt Zoetermeers bier voor het 60-jarig bestaan van de stad. Met zoveel mogelijk lokale ingrediënten  en een bijzonder met een verwijzing naar het Stadslogo, welke dat is blijft nog even geheim. Loek wil ook nog gaan experimenteren met bier met gummibeertjes en het brouwen van een Hard Seltzer, een breezer zonder suiker. Er wordt ook gekeken naar het brouwen van een cider, uiteraard met gebruik van lokale producten. Een belangrijk uitgangspunt van de brouwerij.Cursus bierbrouwen

Na de ingrediënten uitleg was het tijd voor de apparatuur die gebruikt wordt voor het brouwen.
Daarbij de uitleg van de temperaturen en de fases die doorlopen worden. Het eindpunt zijn de grote ketels waarin het bier het laatste stukje van het brouwproces in bewaard wordt. De kleine ketels in de brouwerij worden verhuurd aan hobbybrouwers of andere brouwerijen. Zo kun je recepten in het klein eerst uitproberen. Loek begeleidt en adviseert daarin. Inmiddels zijn de ketels al tot oktober volgeboekt. Binnenkort is het ook mogelijk om een cursus bierbrouwen te volgen bij de Zoetermeerse brouwerij.

ProevenSchermafbeelding 2022 05 30 om 14.11.47

In het voorste gedeelte van de brouwerij werden bezoekers opgevangen door Viresh, de mede-eigenaar van de brouwerij die voornamelijk de sales op zich neemt. Hij vertelde over de ontwikkeling van de brouwerij, ooit begonnen als hobby als vrienden. Sinds januari 2022 is de brouwerij gevestigd in de Edisonstraat. Uiteraard was er de mogelijkheid om de bieren te proeven en met bijbehorend glas aan te schaffen. Voor Vaderdag was er een extra feestelijke box verkrijgbaar.

Interesse in zelf brouwen.
Houd dan de website van de brouwerij in de gaten www.dezoetermeersebrouwerij.nl

lees ook: https://www.zoetermeeractief.nl/nieuwshome/actueel/22602-brouwerij-zet-met-roem-zoetermeer-op-de-kaart

-advertenties-

-goede doel-