Schermafbeelding 2022 03 02 om 18.15.56Onder het genot van een biertje proostten Loek Eerhart en Viresh Bachoe van de eerste Zoetermeerse Brouwerij op hun nieuwe bier ‘ ROEM’ dat vanaf nu in Zoetermeer wordt gebrouwen. Het hele proces werken zij samen met lokale ondernemers en gebruiken lokale producten om ‘ROEM’ echt te verbinden met de stad.


Van Boter naar Bier

Met de slogan: ‘Van boterdorp naar bierstad’ willen Loek en Viresh de connectie laten zien met de stad en de ontwikkeling en groei die het laat zien. Loek: “Zoetermeer is als dorp groot geworden door de boter industrie, iedereen kende de boter van Brinkers. Maar vooral de Margarine van de gebroeders Van Der Spek NV die onder de bijnaam 'Zoetermeers Roem' populair was. Voor de naam van ons nieuwe bier was de stap naar ROEM een mooie brug naar het verleden. Dat gevoel van trots van toen willen wij met ROEM en onze brouwerij voortzetten en uitdragen.”

 

ROEM is zoveel mogelijk lokaal

TDR 7072Niet alleen de naam van het bier is de connectie met de stad. Gedurende het hele brouwproces zie je deze connectie. Eén keer per jaar wordt bijvoorbeeld het Zoete Aarde Honing Blond gebrouwen met de hop uit Buurttuin de Zoete Aarde en honing van lokale imkers. Een gedeelte van de borstel, een restproduct van het brouwproces, gaat naar Blackbird Bakery om brood mee te bakken, het restant gaat naar lokale veehouders. Er wordt gekeken of ook de gerst en gist lokaal verbouwd en geoogst kunnen worden. De brouwers hopen dat de lokale horeca en inwoners ROEM omarmen zodat daar ook een mooie binding ontstaat. ”Het zou prachtig zijn als restaurants ons bier gaan schenken of  als chef-koks ons bier in gerechten gaan gebruiken", vertelt Viresh die inmiddels contact daarover heeft met horeca ondernemers. Naast de lokale ingrediënten die ze gebruiken voor het bier, werken ze ook met lokale ondernemers samen op ander gebied. Het nieuwe logo en website werd ontworpen door een Zoetermeers bedrijf, bedrijfs- en productfoto’s worden gemaakt door een fotograaf uit de stad.

 

De brouwerij met ROEM als visitekaartje van Zoetermeer

Met ‘ROEM’ zetten de mannen niet alleen een nieuw bier op de markt, maar ook de brouwerij zelf. De nieuwe brouwerij, ‘De Zoetermeerse brouwerij’ gevestigd aan de Edisonstraat,  is zoals de naam al aangeeft  de eerste professionele brouwerij van Zoetermeer. De brouwerij bestaat uit twee gedeelten, de brouwerij en het kantoorgedeelte waar een ruim drie meter lange tafel uitnodigt om een WhatsApp Image 2022 03 02 at 18.21.39proeverij te houden. De brouwerij staat vol rvs ketels gevuld met bier, de lege flesjes staan te wachten tot ze gevuld worden. De ambitie van de brouwerij is te groeien naar het brouwen van minstens 40.000 liter per jaar en verkrijgbaar te zijn in  heel de Benelux. "Als we dat doel behalen dan zou Viresh, die zich bezighoudt met de verkoop, volledig voor de brouwerij kunnen werken, nu heeft hij er nog een baan naast. Ik zelf ben al fulltime bezig met de zaak", vertelt Loek. De eerste flessen ROEM willen de heren vooral in Zoetermeer en op bierfestivallen presenteren. ”Komt er toch nog iets goeds uit Zoetermeer!” is een zin die de mannen veel te horen kregen op bierfestivals waar ze stonden met het bier dat ze brouwden onder de naam van hun eerste brouwerij,  LVR Breweries. 

Oude bekenden en nieuw te ontwikkelen

De brouwerij komt met diverse soorten ROEM, blond, wit, stout, tripel en India Pale Ale (IPA) op de markt. Het doel is om het aanbod in de toekomst te vergroten en nieuwe bieren en producten te ontwikkelen. De brouwerij mag namelijk ook andere alcoholische dranken TDR 7071en frisdranken maken. Loek en Viresh zijn geen onbekende in de brouwerijwereld. In 2016 begonnen ze LVR Breweries. Onder die naam brouwden zij in een gehuurde ruimte bij Brouwmeester in Nieuwegein ongeveer 10.000 liter per jaar. De diverse soorten bier werden verkocht op festivals, lokale horeca en speciaalzaken.

 

ROEM is binnenkort verkrijgbaar bij de lokale slijterijen in Zoetermeer en omgeving. Daarnaast kan het bier ook besteld worden via de webshop op https://www.roembier.com. 

 Nieuwsgierig naar ROEM?
Als Zoetermeer Actief mogen wij een ROEM-proefpakket weggeven.
Zie onze weggeefactie op onze socials: Facebook en instagram

Foto's Tom de Rooij, TDR Photography

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-