OLYMPUS DIGITAL CAMERADe gemeente Zoetermeer reageerde verrast na het nieuws over de ingrijpende plannen van het LangeLand Ziekenhuis, zoals naar voren komt in het artikel op de website van Omroep West. Daarin wordt onder andere geschreven dat de geboortezorg, de intensive care en de SEH worden afgebouwd.


Omroep West publiceerde donderdagochtend 19 mei een artikel, waarin zij spreken over het verdwijnen van de acute geboortezorg, de intensive care en het op termijn afbouwen van de spoedeisende hulp voor het LangeLand Ziekenhuis. Omroep West zou dit hebben afgeleid uit een vertrouwelijk hoofdlijnenakkoord, dat de redactie heeft ingezien. Het Reinier de Graaf ziekenhuis wil op 1 juli de Reinier Haga Groep verlaten en zelfstandig door gaan. Het LangeLand zou dan fuseren met het Haga Ziekenhuis. Het LangeLand kampt echter met forse financiële problemen en moet deels herbouwd worden omdat het gebouw verouderd is.


‘Onacceptabel dat wij niet geïnformeerd zijn’

Wethouder Ingeborg ter Laak (zorg) is verontwaardigd over het feit dat zij deze ontwikkelingen moet lezen in de pers. “Ik vind het ongepast dat we niet geïnformeerd zijn.” Zij vindt dat Zoetermeerders moeten kunnen rekenen op een volwaardig ziekenhuis inclusief een eerste hulp en geboortezorg. “Als dit inderdaad zo in de plannen staat vind ik het volstrekt onacceptabel dat wij niet op de hoogte zijn gebracht.”
Wethouder Ter Laak vindt het van het grootste belang voor het Haga en LangeLand dat ze in overleg gaan met de inwoners van Zoetermeer en met de gemeente. “De zekerheid van de zorg mag niet in het geding komen. Dat de gemeente niet is betrokken en geïnformeerd, dat kan echt niet.”

Ook de Huisartsenvereniging Zoetermeer e.o. reageert verbaasd en verrast op het bericht van Omroep West. De huisartsen weten dat over de toekomst van het ziekenhuis wordt gesproken, maar hebben hierover nog geen direct bericht van de ziekenhuisdirectie ontvangen. “We vrezen voor een scenario van een uitgekleed ziekenhuis sinds het LangeLand in financiële nood is”, aldus Aline Pikaar, vicevoorzitter van de vereniging.


Volwaardig ziekenhuis

Het scenario waarin de acute geboorte zorg en de intensive care uit Zoetermeer zullen verdwijnen en de spoedeisende hulp wordt afgebouwd, betekent een grote verandering in de samenwerking en de wijze waarop de spoedzorg in Zoetermeer wordt georganiseerd. “Zoetermeer is de derde grootste stad van Zuid-Holland met een hoge zorgvraag,” licht Pikaar toe. “De populatie in Zoetermeer kent veel ouderen en chronisch zieken en dit zal in de komende jaren alleen maar toenemen. De inwoners van Zoetermeer verdienen een volwaardig ziekenhuis met goede medisch specialistische zorg.”


Expertise behouden

Verdwijnen van de geboortezorg, intensive care en op termijn de spoedeisende hulp betekent dat er een verschuiving van de zorg naar buiten de stad zal plaatsvinden. “De zorg zal zich verspreiden over de verschillende omliggende ziekenhuizen. Voor de Zoetermeerse bevolking is dit een groot verlies. Veel inwoners zijn aangewezen op het openbaar vervoer. In spoedeisende situaties is dit onprettig en wordt de toegang tot de zorg belemmerd. Het is van cruciaal belang dat deze expertise en diagnostiek, geconcentreerd in een centrum voor acute zorg in Zoetermeer, georganiseerd blijft.


Gevolgen voor acute zorg

Het mogelijk verdwijnen van de SEH heeft drie gevolgen voor de acute zorg. “De druk op de huisartsenpost zal groter worden", zegt Pikaar. “Dit is voor de relatief kleine groep zorgverleners op de huisartsenpost onwerkbaar en kan effect hebben op de kwaliteit of snelheid van zorg.” Daarnaast heeft zo'n besluit zijn weerslag op de hele zorgketen. “Patiënten en zorgverleners zullen zonder SEH sneller de keuze maken om (per ambulance) naar omliggende ziekenhuizen te reizen. Er zal dan een forse opschaling van onder andere ambulancevervoer moeten komen. Hier wringt patiëntveiligheid en passende zorg. Tot slot heeft het effect op de onderlinge samenwerking als een deel van de zorg niet meer in Zoetermeer geleverd wordt.”

 

Het bericht van Omroep West dd. 19-05-2022: “het LangeLand ziekenhuis in de toekomst flink uitgekleed”.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-