Persfoto AnnelizevanderHelm expo Franx Marus 0006Afgelopen weekend werd de oeuvre-expositie van Marus van der Made: 45 jaar beeldend kunstenaar officieel geopend bij Franx. De expositie biedt een breed overzicht van zijn werk door de jaren heen én de vele opdrachten die hij uitvoerde in de openbare ruimte, waaronder Zoetermeer.

 Het werk van Marus van der Made valt binnen de stroming Concrete kunst: geometrisch-abstract, minimalistisch en concreet-constructief. Zijn werk is opgenomen in museale en privécollecties in binnen- en buitenland. Behalve vrij werk maakt hij werk in opdracht. Zo heeft hij wandreliëfs, sculpturen, bruggen en bijvoorbeeld zitbanken gemaakt voor diverse instellingen en gemeenten, ook in Zoetermeer.

Experiment

Het experiment is de belangrijkste drijfveer van Van der Made. Zijn iconen verwijzen naar de kunstgeschiedenis met verwijzingen naar het constructivisme, de geometrische abstractie en grootheden als Anish Kapoor en Yannis Kounellis. Ook zijn er meditatieve werken waarin verstilling en beschouwing een rol spelen. Soms met een combinatie van muziek, bijvoorbeeld van Arvo Pärt.

Geometrische vormen liggen aan de basis van al het werk van Van der Made. Vorm en volume, ruimte, licht en schaduw geven hieraan beweeglijkheid en betekenis. Het afsnijden of indrukken van de grondvorm van een piramide bijvoorbeeld, levert een verandering van vorm op.

Marus werkt sinds 2013 vaak met deze piramidevorm. Ook startte hij met de toepassing van roestoxidatie, naast het gebruik van zuiver pigment. Door de werken op te hangen, bijvoorbeeld aan een dunne draad, ontstaat een constante beweging waardoor het beeld steeds verandert, ook door het toepassen van spiegelende platen onderaan het werk. Emotie en intuïtie spelen een rol, de essentie van vorm blijft belangrijk.

Tijdsbeelden en ontwikkeling

In de oeuvre-expositie wordt de bezoeker meegenomen door de ontwikkeling van het werk van Marus van der Made: altijd nieuw, maar met geometrie als rode lijn. De expositie is (gratis) te bezoeken tot en met 29 mei.
Kunstgarage Franx is gevestigd op Vlamingstraat 1 en open van dinsdag t/m zondag 11-17 uur.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-