4 mei 2014 trompetDe gemeente Zoetermeer heeft  op Facebook een post geplaatst met de opmerking dat op 4 mei, de winkels tot 22.00 uur open mogen blijven. Hierop is forse kritiek gekomen van mensen die vinden dat het schandalig is dat winkels met dodenherdenking niet één keer kunnen sluiten.

"Schandalig" en "Respectloos" hebben veel Zoetermeerders onder de post van de gemeente gezet. Het begon allemaal met deze tekst van de gemeente:

4 mei herdenking"Winkels langer open op woensdag 4 mei 2022
Op woensdag 4 mei 2022 mogen alle winkels hun deuren tot 22 uur openhouden voor winkelend publiek. De winkeliers mogen zelf beslissen of ze aan deze ruime openingstijden mee willen doen
."

Stadsgenoot Ton schreef: "Respectloos, dat de Gemeente Zoetermeer gemeente hiervoor toestemming heeft gegeven. #schande". Een andere inwoner geeft de burgemeester de schuld van deze actie.

Emotionele reactie

Deborah (een vrouw waarvan de ouders bewust de oorlog hebben meegemaakt) schrijft heel persoonlijk: 

sit-4mei-vlaggen-halfstok2.jpg"Beste Gemeente Zoetermeer, normaal reageer ik zelden tot nooit op openbare berichten, maar nu kan ik niet anders.
Als dochter van (inmiddels overleden) ouders, die beide heel bewust de oorlog hebben meegemaakt, raakt dit mij. Ik ben opgevoed met (extra) respect te hebben, stil te staan en te gedenken op 4 mei. Zo ook mijn kinderen en hopelijk straks ook mijn kleinkinderen.
Het is een stukje normen en waarden en helemaal in deze tijd. Het slaat totaal de plank mis om op deze avond winkels open te mogen laten, doe het dan op 5 mei, als het ‘zo nodig moet’. Het voelt alsof een stuk van onze Nederlandse geschiedenis totaal niet belangrijk meer is.
"

Veel mensen vragen zich af of dit een grap is of dat de gemeente zich vergist heeft en dat er in plaats van 4 mei, 5 mei moet staan. De maatregel dat winkels zelf mogen kiezen of ze open willen op dodenherdenking is al jaren een feit. In 2018 heeft Zoetermeer Actief hier een lezersvraag over gemaakt. Ook toen vonden veel mensen het ongepast om winkels open te laten zijn om het moment van dodenherdenking. Zie: Winkel open 4 mei

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-