Woensdag 4 mei vindt in Nederland de Nationale Herdenking plaats. Ook de gemeente Zoetermeer herdenkt op 4 mei en nodigt haar inwoners uit voor het bijwonen van de herdenking bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark.

Op deze dag herdenkt Nederland alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden, of elders in de wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

 

4 mei herdenking oud kerk2Stille tocht

Om 19.25 uur vertrekt een stille tocht vanaf de Nicolaas kerk aan de Dorpsstraat 24. Trommelaars van muziekvereniging Kunst en Vriendschap en leden van de scoutinggroep John McCormick lopen voorop in de stille tocht. Zij dragen alle kransen en bloemstukken en worden gevolgd door burgemeester Bezuijen, leden van het Contact Oud Mariniers en een afgezant van de Amerikaanse ambassade. Iedereen wordt uitgenodigd bij de stille tocht aan te sluiten.

 

Oorlogsmonument Wilhelminapark

Na aankomst van de stille tocht bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark volgt om 20.00 uur twee minuten stilte. Na het leggen van kransen en bloemen houdt burgemeester Bezuijen een toespraak. Aansluitend draagt een leerling van IKC De Springplank het winnende gedicht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei voor. U kunt daarna in het defilé aansluiten en eventueel zelf bloemen leggen bij het monument. Voor belangstellenden is er een tribune tegenover het monument aan de Julianalaan geplaatst.

Afhankelijk van het weer vliegt een aantal vliegtuigen van de Rotterdamse Aero Club (RAC) over het Wilhelminapark. Een van de vliegtuigen brengt een saluut, als eerbetoon aan de gevallenen en omgekomen vliegers.

 

Vlag halfstok

Op 4 mei kunt u ter gelegenheid van de Dodenherdenking de hele dag de Nederlandse vlag halfstok hangen. Bij het Stadhuis en het oorlogsmonument in het Wilhelminapark hangt op 4 mei vanaf 18.00 uur de Nederlandse vlag halfstok en bij de Oude Kerk de Nederlandse- en Amerikaanse vlag.

 

Theater Na de Dam

In heel Nederland spelen er op 4 mei om 21.00 uur meer dan honderd voorstellingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Dit is een mix van professionele voorstellingen en jongerenprojecten onder het initiatief van Theater Na de Dam. Dit jaar doet het Stadstheater Zoetermeer voor het eerst mee met dit jongerenproject.

Theater Na de Dam is een organisatie die zich inzet om de Nationale Dodenherdenking meer betekenis te geven. Tijdens het jongerenproject zijn veertien Zoetermeerse jongeren op zoek gegaan naar de geschiedenis van onze stad. Hoe zag Zoetermeer er tijdens de Tweede Wereldoorlog uit? Wat is er gebeurd? En hoe was het om toen te leven? De antwoorden op deze vragen en gesprekken met ooggetuigen zijn uitgewerkt tot een toneelvoorstelling waarin de jongeren zelf spelen.

De voorstelling speelt op 4 mei om 21:00 uur in het Stadstheater Zoetermeer. Meer informatie en kaarten vindt u via: https://stadstheater.nl/s98653/Stadstheater_Zoetermeer_Theater_Na_de_Dam.

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-