Portret Jan IedemaDe gemeente Zoetermeer kan het jaar 2021 afsluiten met een ‘positief’ resultaat, maar dit geeft een vertekend beeld. Door corona schoven activiteiten en kosten door naar 2022. De vergoeding van het rijk voor de kosten van Covid-19 bleek hoger dan verwacht, maar dit is eenmalig.


De kosten van de zorg, waaronder Wmo en Jeugd, bleven ook in 2021 erg hoog. Mede omdat gemeenten vanuit het rijk niet genoeg betaald worden voor de verplichte taken die zij op het gebied van jeugdzorg moeten uitvoeren, blijft de druk op de financiën groot.

Wethouder Jan Iedema (Financiën): "We sluiten 2021 af met een ‘positief’ rekeningresultaat van €15,3 miljoen. Maar dat is positief tussen aanhalingstekens, omdat dit resultaat een vertekend beeld geeft. Door Covid-19 konden we niet alle plannen uitvoeren. Dit betekent dat ze doorschuiven naar 2022. Zo is er bijvoorbeeld minder beroep gedaan op de leenbijstand, is er minder gebruik gemaakt van de Zoetermeerpas en kon een deel van de evenementen niet doorgaan. Bovendien bleek aan het einde van het jaar dat de bijdrage van het rijk voor onder andere Covid-19 veel hoger was dan verwacht. Die vergoeding is echter maar eenmalig, waardoor de uitdaging om jaarlijks een sluitende begroting op te leveren niet kleiner is geworden."


De gemeenteraad bespreekt de jaarrekening in de commissievergadering van 7 juni 2022 en in het resultatendebat op 13 juni 2022.

Foto: Wethouder Iedema

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-