20220421 30045

Wethouder Ter Laak, Maaike Verhagen en de presentatoren van Kom Erbij

Kom Erbij organiseert in Zoetermeer workshops en informatiemiddagen over eenzaamheid voor jongeren. Afgelopen week zijn er op meerdere scholen in de stad workshops gegeven en donderdagmiddag deden scholieren van het Picasso College mee aan een Jongerenconferentie.

Wethouder Ter Laak: "Het is belangrijk om jongeren ervan bewust te maken dat eenzaamheid niet alleen iets voor ouderen is. Dit wordt vaak gedacht, maar ook jongeren kunnen eenzaam zijn, zeker nu na de coronatijd."

 20220421 30037  20220421 30041

 

Maaike Verhagen, Universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit, gaf de jongeren, scholieren uit 5vwo, een inspiratiesessie over het thema eenzaamheid. Met mentimeter, een appje op de telefoon, konden de scholieren meteen reageren op de vragen en stellingen die voorbij kwamen. Maaike Verhagen: "Rond eenzaamheid zijn er veel foute aannames en misverstanden. Zo dachten bijvoorbeeld de scholieren dat vooral ouderen eenzaam zouden zijn, maar bij een volgende vraag blijkt dat de meerderheid van de scholieren aanwezig wel eens eenzaam is. Als die misverstanden worden weg gehaald, is er vaak heel veel begrip en willen de jongeren graag meedenken en kijken wat ze eraan kunnen doen."

Op workshops op Zoetermeerse scholen hebben de leerlingen ook het spel 'Over de lijn' gespeeld. Hierbij worden vragen gesteld, bijvoorbeeld 'Voel jij je wel eens eenzaam?' of 'Ken jij mensen die eenzaam zijn', als het antwoord hierop 'ja' was, konden de leerlingen aan de andere kant van de lijn gaan staan. Ook bij deze workshops gaven leerlingen aan verrast te zijn dat zoveel leeftijdgenoten zich wel eens eenzaam voelden. Een meisje reageerde: "Nu ik weet dat klasgenoten zich soms eenzaam voelen, ga ik zeker wat vaker met ze praten!".

-advertenties-

-goede doel-