De eerste wandeling van de stadsgidsen van Gilde Zoetermeer was dit seizoen op zaterdag 16 april. Niek Thoen en Jan Henneken hebben door de Dorpsstraat gewandeld met burgemeester Michel Bezuijen en zijn vrouw Nicole. Ze hadden aangegeven graag meer te horen over dit historische deel van onze stad.

Gilde Zoetermeer Wandelen met de burgemeesterBuiten de bekende panden is de algemene geschiedenis van Zoetermeer en Zegwaart aan de orde gekomen. Veel panden in de Dorpsstraat hebben bijzondere gevels en een uniek verhaal. Onderweg is stilgestaan bij een aantal ondernemers en werd een kort bezoek gebracht aan het Historisch Genootschap Oud Soetermeer. De Stadsgidsen werken regelmatig met hen samen.

Terug liep men via het Wilhelminapark en het nieuwe wandelpad langs de Buurvaart tussen Franx en de Delftswallenwetering. De wandeling eindigde bij museum De Voorde. Daar kregen de burgemeester en zijn vrouw een “foto harmonica” met panden uit de Dorpsstraat en een boekje met de Geschiedenis over Zoetermeer overhandigd. Zij waren heel enthousiast over de interessante wandeling en zullen voortaan de Dorpsstraat met andere ogen bekijken.

Gilde Stadsgidsen biedt veel mogelijkheden om de omgeving van Zoetermeer te leren kennen. Trek de wandelschoenen aan en wandel een oude of nieuwe route. Pomp de banden op en geniet van een mooie fietstocht met een verhaal van de gids.

Trek indien nodig een windjack aan, en ga mee op één van de boottochten. Luister naar het verhaal van de gids als een gedeelte van de route wordt gevaren die destijds door de Geuzen is gevolgd om de Spanjaarden weg te jagen bij Leiden en om de uitgehongerde bevolking van de stad te voorzien van haring en wittebrood.

Zoetermeer in oorlogstijd

Gilde Stadsgidsen Zoetermeer organiseert op woensdagochtend 4 mei a.s. een wandeling door de oude kern van Zoetermeer, met als thema “Zoetermeer in oorlogstijd”. Hoe waren de oorlogsjaren in Zoetermeer? Is er hevig gevochten? De rol van het Verzet. Wie waren Cornelis van Eerden en John McCormick? De gids vertelt u alles en leidt u langs plaatsen die een rol tijdens de oorlog speelden. Uiteraard ontbreekt niet een bezoek aan het herdenkingsmonument in het Wilhelminapark.

De wandeling begint bij het HGOS aan de Dorpstraat 132, waar vanaf 9.45 uur wordt verzameld voor een korte toelichting. De wandeling begint om 10.00 uur en duurt ongeveer twee uur. De kosten van de wandelingen zijn € 5,00 per persoon. De route is geschikt voor de scootmobiel. U dient zich aan te melden via de website van Gilde Zoetermeer Stadsgidsen: https://gildezoetermeer.nl/gilde-stadsgidsen

De volgende activiteit van de Stadsgidsen is een fietstocht door de Nieuwe3Manspolder op woensdag 11 mei a.s. om 10.00 uur, vanaf camping de Drie Morgen.

Fotograaf: J. Vinke

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-