stille tocht oekraine 1De gemeente Zoetermeer heeft al 149 mensen uit Oekraïne opgevangen. Binnen de veiligheidsregio Haaglanden is afgesproken dat Zoetermeer in totaal 224 mensen opvangt, er komen dus nog 75 mensen bij. De vluchtelingen werden in eerste instantie opgevangen in hotels, maar hebben inmiddels andere locaties gekregen.

Naast de vluchtelingen die door de gemeente worden opgevangen, zijn er ook Oekraïense vluchtelingen die bij mensen thuis verblijven, de zogeheten particuliere opvang. De mensen die zijn opgevangen bij gastgezinnen wordt gevraagd of zij gebruik willen maken van een opvanglocatie van de gemeente. Als zij dit willen, krijgen ze eenmalig een passend aanbod, maar ze mogen ook bij de particuliere opvang blijven.

Een locatie van de gemeente bevindt zich bijvoorbeeld aan het Bredewater in Meerzicht. Een leegstaand bedrijfspand was al verbouwd om arbeidsmigranten in te huisvesten en biedt nu 80 wooneenheden voor de vluchtelingen. De gemeente zoekt nog naar andere locaties, die snel inzetbaar zijn.

 

Binnenbaan

Bij de Binnenbaan heeft zich een aantal enthousiaste werkgevers gemeld om Oekraïners in dienst te nemen. De Binnenbaan is gestart met de intakegesprekken en de eerste matches zijn al gemaakt. De vluchtelingen moeten wel ingeschreven zijn in Nederland en een BSN hebben om aan het werk te kunnen. De gemeente organiseert speciale inschrijfmiddagen om zo snel mogelijk mensen te registreren.

 

Onderwijs voor vluchtelingen

In totaal zijn er nu 36 Oekraïense kinderen die zijn geregistreerd en in Zoetermeer naar regulier onderwijs gaan. Maar er zijn ook kinderen die bij gastgezinnen wonen en meegaan naar de school van de kinderen van het gastgezin. De gemeente heeft nog niet goed in beeld om hoeveel kinderen het hier zal gaan.
Door de toegenomen vraag naar onderwijs, is er ook behoefte aan meer ruimte. Aan het Schansbos in Meerzicht is een oude basisschool die nu leeg staat en via Ad-hoc leegstandbeheer wordt verhuurd. De
gemeente wil dit pand weer inzetten als onderwijslocatie. Naar verwachting kan deze locatie na de meivakantie in gebruik worden genomen.

Foto: Burgemeester Bezuijen bij de Stille tocht voor Oekraïne in Zoetermeer

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-