U kunt op zondag 24 april weer meedoen aan de maandelijkse rondleiding door de Natuurtuin. Natuurtuingidsen vertellen u van alles over dit unieke stukje groen in het Westerpark. Er wordt verzameld om 14.00 bij de picknicktafel tegenover de plek waar het (inmiddels afgebrande) Westpunt stond.  

dotterbloem kleurt de waterkant geelPasen ligt inmiddels achter ons. Het voorjaar is na een korte dip weer volop aanwezig. Zo ook in de Natuurtuin. Wat misschien wel het meest opvalt zijn al die nuances van groen. Meer naar de zomer wordt het groen steeds uniformer. Waarschijnlijk beleven we nu het mooiste seizoen in het Westerpark met als hoogtepunt de Natuurtuin. Hebt u deze Zoetermeerse parel nog nooit bezocht, dan is het nu de tijd. Maar ook voor de vaste bezoekers biedt de Natuurtuin elke maand, zo niet elke week wat nieuws. Het jonge riet staat inmiddels boven de knieĆ«n. Over een paar weken zullen  kinderen er niet meer overheen kunnen kijken. Vogels, insecten en andere dieren zullen er bescherming vinden. In het poldertje dat gesloten is voor publiek, maar volledig omringd is door een pad, lopen ganzen en eenden rond. 

De vrijwilligers van de Natuurtuin hebben de laatste hand gelegd aan het onderhoud van de paden. Nu is het zaak om ze vrij te houden voor de wandelaars. Jaarlijks worden in april de akkertjes met eenjarige bloemen ingezaaid.

De gele dotterbloemen langs het water staan volop in bloei. Dat geldt ook voor de bomen in de boomgaard. Zij het dat enkele bomen heel weinig bloei vertonen.  Zij hebben duidelijk hun langste tijd gehad. Opvallend is de paarse schubwortel die je overal tegenkomt. Een volledig paarse plant die parasiteert op de wortels van onder meer wilgen. Omdat ze geen groen blad hebben, kunnen ze alleen dankzij een andere plant voortbestaan. Op enkele plaatsen staan kievitsbloemen. Dit elegante plantje is een echte vochtminner en groeit vooral op natte grond. Helaas worden de bloemen te vaak geplukt. Ook de uitgebloeide bloemen van het groot hoefblad zijn de moeite waard.  Zeker als hun silhouet zich tegen de zon aftekent. 

De (gratis) wandeling die ruim een uur duurt is gratis. Kinderen onder begeleiding zijn meer dan welkom. Ingang Westerpark via de Turfberg.

De rondleiding is minder geschikt voor gebruikers van  rolstoelen. Zij kunnen een deel van de Natuurtuin via een aparte ingang bezoeken.  Honden zijn niet toegelaten.

Wilt u meer over de Natuurtuin weten, raadpleeg dan de pagina op Facebook (Vrienden Natuurtuin Zoetermeer) of ga naar de website www.vriendennatuurtuinzoetermeer.nl).

Foto: Natuurtuin Zoetermeer

 

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-