Taskforce Vluchtelingen Zoetermeer en Stichting Piëzo organiseerden maandag 11 april een informatiebijeenkomst voor gastgezinnen van Oekraïense vluchtelingen. De gastgezinnen kregen informatie over het opvangen van de vluchtelingen en konden ervaringen uitwisselen.

 Informatieavond gastgezinnen Oekraïene fotograaf Jeroen Stahlecker

De avond begon met een prachtige voordracht van Olga, een gevluchte Oekraïense volkszangeres. Zij bracht een Oekraïens lied ten gehore om de gastgezinnen te bedanken voor hun gastvrijheid. Daarna volgde een terugblik door René Bos, coördinator en initiatiefnemer bij de Taskforce, op de afgelopen maand waarin de hulp aan de Oekraïense vluchtelingen een vliegende start heeft genomen. Er is in korte tijd veel werk verzet. Er is goed en nauw samengewerkt door de verschillende organisaties. Vele vrijwilligers hebben zich hierbij ingezet, waaronder ook de gastgezinnen.
De projectleider van de gemeente Zoetermeer kon veel vragen beantwoorden van gastgezinnen en gaf aan dat het, dankzij de inzet van gastgezinnen en een goede samenwerking, gelukt is om de Oekraïense vluchtelingen zo snel op te vangen in Zoetermeer. Daarna gaf Stichting Piëzo informatie over de taallessen die zij voor de vluchtelingen heeft opgezet. Ook begeleidt Piëzo kinderen naar scholen en zet Oekraïens/Russisch sprekende bezoekmannen en bezoekvrouwen in om te ondersteunen bij gesprekken. Oekraïense bezoekvrouw Olena deelde haar ervaringen over haar komst in Nederland en gaf tips over haar cultuur aan de gastgezinnen. Tijdens de avond kwamen er veel verhalen los bij de gastgezinnen over hun ervaringen met hun gasten. Ter afsluiting vertelde Gerda Griffioen van Stichting Present over het ontmoetings- en activiteitencentrum dat in de Pelgrim is opgezet aan de Frans Halsstraat nummer 1. Na afloop was er gelegenheid om na te praten met elkaar.

Fotograaf: Jeroen Stahlecker

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-