vlag halfstokVia de ‘noodwet’ Wet verplaatsing bevolking regelt de overheid de opvang van Oekraïense vluchtelingen die naar ons land komen. Iedere Veiligheidsregio kreeg een taakstelling voor de opvang van 2.000 vluchtelingen, wat vervolgens gespreid moet worden onder de gemeenten.

Zoetermeer heeft nu de taak om 224 vluchtelingen op te vangen, naast vluchtelingen die opgenomen zijn in Zoetermeerse gastgezinnen. Het rijk heeft toegezegd om de kosten voor de opvang te vergoeden, maar duidelijkheid over de hoogte van de vergoeding is er nog niet. Het is daarom nog onzeker of alle kosten vergoed worden. De kosten bestaan onder andere uit de gemeentelijke voorbereidingskosten en begeleidingskosten, de kosten van huisvesting, het leefgeld en de kosten voor arbeidsbemiddeling.

 

Huisvesting

Begin maart zijn er bij drie hotels kamers met volpension geboekt voor de eerste opvang van vluchtelingen. Dit was de enige optie binnen enkele dagen iets te vinden. Deze oplossing is echter kostbaar (gemiddeld wordt ca. € 80 per persoon betaald), maar gaf het college de tijd om betere en goedkopere oplossingen te zoeken. Twee van de drie hotels hebben midden maart aangegeven vanaf half april geen ruimte meer beschikbaar hebben voor de vluchtelingen.

Voor een meer structurele oplossing werd gezocht bij de woningbouwverenigingen en bij vastgoedeigenaren met leegstaande ruimte. Een leegstaand gebouw is echter niet altijd meteen geschikt voor bewoning. Vestia heeft nu aangeboden om 20 appartementen in Palenstein tijdelijk (tot september) te gebruiken voor de opvang. De appartementen zijn volledig ingericht en geschikt voor bewoning. De kosten voor huur, gas/water/licht en voor de inrichting bedragen in totaal € 143.000, - voor de periode van vijf maanden.

Ook bij Bredewater 22 in Meerzicht kunnen vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen. Het betreft hier een voormalig kantoor dat verbouwd is, met het oogmerk om hier voor langere tijd arbeidsmigranten op te vangen. In totaal zijn daar 80 units met volledige inrichting waar 2 personen per unit kunnen wonen. De grotere units zijn ook geschikt voor 2 volwassenen en kleine kinderen. Onder de vluchtelingen die nu in de hotels zitten, bevinden zich veel kleine kinderen.

Er zijn voldoende ruimtes beschikbaar die ingezet kunnen worden voor online les, activiteiten, inloopspreekuur Vluchtelingenwerk, taallessen van Piëzo etc. Buiten is ruimte voor een speelplaats.Hiermee is op zeer korte termijn de huisvestingsvraag voor een aanzienlijk deel van de Oekraïners, die Zoetermeer moet opvangen opgelost. De huur voor het pand, voor 18 maanden, bedraagt €1,3 miljoen euro.

 

Leefgeld

Het normbedrag voor het leefgeld van Oekraïense vluchtelingen is landelijk vastgesteld op € 260 per persoon, per maand. Dit geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen. Voor verblijf bij gastgezin is er een toelage van € 215 per maand voor volwassenen en voor kinderen € 55 per maand.
Uitgaande van leefgeld voor naar schatting 300 personen (224 taakstelling + 76 particuliere opvang) komt dit neer op een maandelijkse kostenpost van € 91.500 per maand.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-