AfvalDe gemeenteraad wil door middel van een Stadpeiling onderzoeken wat de bewoners nu verder willen met het Afvalbeleid van de stad. Na het Afvalreferendum, waar 81% van de kiezers tegen het beleid stemde, moet nu onderzocht worden wat de Zoetermeerder dan wél wil.

Bij het referendum konden de inwoners enkel kiezen uit ‘ja’ of ‘nee’ en niet aangeven wat zij graag anders zouden zien. Uit onderzoek, gesprekken met inwoners en een enquête die de partijen zelf hielden blijkt dat Zoetermeerders het wél eens zijn met het hoofddoel van het Afvalbeleid: het verminderen van het restafval. Walter van Steenis, GroenLinks: “Mensen hadden vaak tegen een enkel onderdeel van het beleid bezwaar, maar konden dan niet anders dan voor ‘nee’ kiezen. Duidelijk is dat het Afvalbeleid té veel ineens wilde regelen en té complex was.”
De Zoetermeerse PvdA, die ook al met een enquête de mening van Zoetermeerders peilde, is ook vóór een snelle stadspeiling. Margot Kraneveldt, PvdA: “We willen tempo maken en snel kijken wat de mensen nu willen. Natuurlijk wel zorgvuldig, maar niet weer maanden afwachten.”

Een aangenomen motie van Zó! Zoetermeer vraagt het college om het omstreden raadsbesluit in zijn geheel in te trekken en nader onderzoek te doen naar de wensen van de Zoetermeerders via een Stadspeiling. Eind dit jaar zou er dan een nieuw voorstel kunnen komen met een plan van aanpak voor een toekomstig afvalbeleid.

 

Evaluatie

Walter van Steenis benoemde tijdens de raadsvergadering ook het proces van het afvalreferendum dat in zijn ogen niet goed was verlopen. Van Steenis: “We stellen eerst een onafhankelijke referendumcommissie aan, en vervolgens pakken wij het werk weer af om zelf een tekst in elkaar te flansen voor het referendum.” Groen-Links pleit dan ook voor een goede evaluatie van dit proces door een onafhankelijke externe partij. Van Steenis: “Wij willen een evaluatie waarbij de rol van de referendumcommissie, het college en de raad wordt belicht.”
Burgemeester Bezuijen gaf al tijdens de raadsvergadering aan dat een dergelijke evaluatie er zal komen.

In ons 'overzicht Afval artikelen' leest u alles over het referendum over het Afvalbeleid: Overzicht-afval-artikelen

-advertenties-

-goede doel-