Ondermij ning 3De aanpak van ondermijnende criminaliteit in de stad is één van de speerpunten in de veiligheidsaanpak van de gemeente Zoetermeer. Het gaat om vormen van fraude, witwassen van geld en handel in drugs. De resultaten die de gemeente en de politie in 2021 hebben bereikt zijn weergegeven in een infographic.

Burgemeester Michel Bezuijen: “De aanpak van ondermijnende criminaliteit vergt een lange adem. Er worden hele goede stappen gezet in het signaleren, voorkomen én aanpakken ervan door de intensieve samenwerking van de gemeente met de politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst.” Ondermijning 5De burgemeester roept inwoners en ondernemers op om signalen van ondermijning te herkennen én te melden: “Inwoners en ondernemers kennen hun buurt het beste. Zij voelen en zien vaak snel wanneer er iets niet in de haak is. Omdat ondermijning vaak niet goed zichtbaar is, zijn deze extra oren en ogen in de wijk belangrijk. Kijk niet weg, maar meld vermoedens, dat kan ook anoniem.”

Bedrijventerreinen en (nacht)horeca

In 2021 hebben de politie en de gemeente veel geïnvesteerd in de aanpak van ondermijning op bedrijventerreinen, onder meer door toezicht en contact met ondernemers. De aanpak heeft gezorgd voor een beter beeld van ondermijning op bedrijventerreinen in Zoetermeer.

Bovendien zijn er zeven bedrijven vertrokken uit de stad na verscherpt toezicht. De gemeente heeft op dit moment geen signalen van malafide nachthoreca in Zoetermeer.

Daarnaast heeft de gemeente een aantal horecavergunningen afgewezen op basis van de wet Bibob. Met behulp van de Wet Bibob kan de gemeente onderzoeken of de persoon ‘met wie zij zakendoet’ betrouwbaar en integer is. Als uit onderzoek blijkt dat de aanvrager van de vergunning verdacht wordt van betrokkenheid bij criminele activiteiten, kan de gemeente de gevraagde vergunning afwijzen.

Ambities 2022

In 2022 wil de gemeente de weerbaarheid van haar bedrijventerreinen verder versterken door samen te werken met ondernemers. Verder vindt er dit jaar een aantal grote integrale controles plaats op locaties die kwetsbaar zijn voor ondermijning. De focus van de aanpak van ondermijning ligt nog steeds op de horeca en de bedrijventerreinen. Beide aanpakken verlopen goed en er zijn geen bijzonderheden te melden.

Er is ook een begin gemaakt met het project ‘Dealbreakers’, gericht op het voorkomen van jonge aanwas in de drugscriminaliteit. ‘Dealbreakers’ is een tweejarig project, gefinancierd met subsidie vanuit het ministerie. In de uitvoering van het project wordt meer geïnvesteerd in de samenwerking met scholen. Vanuit het project kan de gemeente verschillende preventieve interventies aanbieden aan scholen, zoals gastlessen van topscheidsrechter Serdar Gozubuyuk, lessen van Halt en een Escaperoom. Er is inmiOndermijningddels al een aantal gastlessen gegeven op het MBO Rijnland. 

Melden

Inwoners en ondernemers kunnen signalen van ondermijnende criminaliteit melden door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of te bellen naar Meld Misdaad Anoniem (M.) via 0800-7000. Door een samenwerking met M. ontvangt de gemeente relevante signalen over criminaliteit en fraude in de stad. Dat heeft er mede toe geleid dat het aantal gevallen van fraude in 2021 met 14% is afgenomen.

 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-