20220329 29766“Okee jongens, als jullie allemaal even achter Jezus gaan staan daar… en jullie zijn een beetje bang, kijk maar daar komen agenten aan!”, juf Saskia van basisschool De Oranjerie geeft de kinderen aanwijzingen en wijst op een groepje leerlingen met politiepetten wat verderop. “En… Actie!”

De leerlingen van basisschool De Oranjerie in Oosterheem zijn bezig met filmopnames voor The Passion, het is al jaren een traditie op school dat het bekende Passieverhaal op Witte Donderdag wordt verteld. Dit jaar is gekozen voor een verfilming, net als vorig jaar.
Juf Saskia is kindercoach op de Oranjerie en neemt de rol van regisseur op zich. De kinderen zijn best een beetje moe na twee volle dagen filmen, maar doen hun uiterste best om de opdrachten zo goed mogelijk uit te voeren. De laatste scènes van de film, gefilmd door vader Jacy, staan er dan ook snel op.

Saskia: “Ik vind het fantastisch dat er zoveel kinderen mee kunnen doen aan dit verhaal. We hebben ongeveer 25 acteurs, maar daarnaast ook kinderen die dansen, meedoen aan het koor, de vertellers en 3 kinderen bespelen een muziekinstrument. Alle kinderen kunnen zo hun eigen talent laten zien op de manier die zij willen.”

 

 20220329 29762  20220329 29770

Keihard op tekst geoefend!

De kinderen die de grotere rollen spelen, zoals Jezus, Petrus en Judas, zijn al maanden geleden begonnen met oefenen. Celia speelt de rol van Jezus en vond het leren van de grote lappen tekst best lastig: “Ik heb keihard geoefend op mijn teksten! Gelukkig ging het heel goed en kon ik bijna alles uit het hoofd doen. Het is wel een voordeel van film dat je tussen de scènes door nog even naar de volgende tekst kan kijken, dat kan live op het podium natuurlijk niet!”
Ook Selena, met de rol van Barabas, vindt het filmen super leuk: “Zo merk je echt wat acteurs in films doen bij de opnames, dat is gaaf!” Nienke speelt Judas en heeft 3 jaar geleden al mee gespeeld met The Passion, toen zat zij in het koor. Nienke: “Ik vind de film heel leuk, maar wil volgend jaar ook meedoen als het weer op het podium mag!”
Aïsha speelt Petrus in de film. Zij leerde het script zó goed uit haar hoofd dat ze precies wist waar welke scène in het stuk zat, ook al werd er niet in chronologische volgorde opgenomen. Aïsha: “We hebben alles door elkaar opgenomen, dan weer een scène uit het begin, dan weer het eind. Maar ik wist toch steeds wel waar we waren. Ik moest deze twee dagen ook erg oppassen dat ik geen vlek op mijn tshirt zou krijgen, want we hebben de hele film dezelfde kleren aan!

 

 20220329 29782  20220329 29786

Leuke uitdaging

Voor juf Saskia is The Passion elk jaar weer een leuke uitdaging, of het nu de verfilmde versie of een podiumeditie is. Saskia: “Het script blijft natuurlijk grotendeels hetzelfde, maar ik probeer er steeds wel iets nieuws van te maken. Helemaal op het eind van het stuk wordt aan het publiek gevraagd wie er mag blijven leven, de misdadiger of Jezus. In de film kunnen de mensen dan stemmen met hun mobiel, via een mentimeter. Dan zie je op de film in ‘realtime’ in beeld wat de mensen stemmen!”

 

The Passion

De verfilmde versie van The Passion is donderdag 14 april, voor het eerst te zien op een livestream. Daarna is de film terug te kijken via de website van de school: https://oranjerie.unicoz.nl

Meer wijknieuws vindt u op onze speciale wijkpagina's!

www.zoetermeeractief.nl/mijn-wijk

-advertenties-

-goede doel-