Festival vluchtelingenStichting Rijkt organiseert samen met Iloz, stichting Present, Yoe en het COA in mei het Eid-El- Fitr Festival voor alle vluchtelingen in Zoetermeer. Het festival, dat plaatsvindt aan het eind van de heilige maand van de Ramadan, staat in het teken van vreugde en verbroedering.

De stichting Rijkt, die vorig jaar samen met partners Ramadan pakketten uitdeelde aan behoeftige gezinnen, wilde dit jaar ook iets organiseren voor de mensen die worden opgevangen in de oude gevangenis. Het COA dat de opvang van de vluchtelingen regelt, vroeg de stichting of het niet mogelijk was om een feest voor iedereen te organiseren omdat de vluchtelingen al voorzieningen hebben voor maaltijden.

 Festival wordt feestdag en verbroedering

Stichting Rijkt heeft de vraag enthousiast opgepakt en inmiddels zijn ook het Iloz en stichting Present aangesloten. Shamier Madhar van stichting Rijkt: “Het festival moet een prachtige feestdag worden voor iedereen die opgevangen wordt, jong en oud en verbroedering uitdragen. Daarom is de samenwerking met stichting Present zo mooi, zij werken vanuit het gedachtegoed vanuit de kerk, wij vanuit de moslimgedachte. En dat doen we zij aan zij gezamenlijk met dezelfde intentie.” De mensen die momenteel worden opgevangen zijn om diverse redenen gevlucht uit hun geboorteland en zullen uiteindelijk in Nederland komen te wonen. De stichting is in gesprek met de gemeente en het COA om de vluchtelingen vanuit Oekraïne ook bij deze dag te betrekken.

Stichting Rijkt hoopt samen met de andere stichtingen ook in de toekomst iets te kunnen betekenen voor de vluchtelingen. ”In de opvang zitten veel mensen met een goede opleiding of kennis. Die kunnen in de toekomst echt iets betekenen voor Zoetermeer”, volgens Shamier.

Feestdag voor 500 vluchtelingen

Om de feestelijke dag op 4 mei te organiseren voor 500 vluchtelingen is de organisatie op zoek naar vrijwilligers of bedrijven die activiteiten willen organiseren. Dit kunnen activiteiten zijn voor de 40 kinderen of voor de mannen en vrouwen die opgevangen worden. De stichting denkt daarbij ook aan hapjes en drankjes of muziek, maar staat open voor alle mogelijkheden die geboden worden. Cadeautjes voor de kinderen, iemand die schminkt of ballonfiguren maakt om het echt tot een feest te maken zouden ook erg gewaardeerd worden. Mochten mensen liever financieel helpen om deze dag mogelijk te maken dan is een donatie van harte welkom. Het feest vindt plaats op het buitenterrein binnen de gevangenis, bij slecht weer wordt het verplaatst naar binnen.

 

Besef van Dodenherdenking

De organisatie beseft dat het festival samenvalt met de nationale dodenherdenking. De vluchtelingen krijgen uitleg over de betekenis van deze dag en de invloed die het heeft op Nederland. Gezamenlijk sluiten ze in de avond aan bij de Dodenherdenking in het Wilhelminapark.

 

Schermafbeelding 2022 03 29 om 16.57.55Stichting Rijkt staat voor binding, solidariteit en vooruitgang binnen de samenleving en tussen burgers. Samen met andere organisaties realiseren zij projecten binnen de stad. Daarnaast zetten zij zich in voor persoonlijke hulpvragen of bieden zij een platform bij grote acties.

Mensen of bedrijven die zich willen inzetten voor het festival kunnen zich voor 15 april in schrijven via: www.stichtingrijkt.nl
Het is ook mogelijk om via de website een donatie te doen.

 

Update 8 april '22: Het festival zal verplaatst worden naar 3 mei 2022, van 12:00 t/m 15:00 uur.

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-