stille tocht oekraine 19Er zijn op dit moment 121 Oekraïense vluchtelingen in Zoetermeer, zij zijn in verschillende Zoetermeerse hotels ondergebracht. Dit is nog buiten de vluchtelingen die bij mensen thuis worden opgevangen. De gemeente onderzoekt nu waar de vluchtelingen na deze periode van noodopvang terecht kunnen.

De gemeente Zoetermeer gaat ervan uit dat er 250 vluchtelingen binnen de gemeente opgevangen moeten worden, maar dit aantal kan veranderen afhankelijk van de omstandigheden. Vluchtelingen in onze regio moeten melden zich eerst aanmelden bij het centrale aanmeldpunt voor de regio, de Broodfabriek in Rijswijk. Vanuit Rijswijk worden zij over de regio verdeeld. In eerste instantie kunnen de Oekraïense vluchtelingen terecht in hotels, maar het is de bedoeling dat ze daar maar kort verblijven en daarna doorgaan naar andere opvangplekken.

 

Veel te regelen

Er moet veel geregeld worden voor het verblijf van de vluchtelingen hier. Zo is de GGD, samen met de in Zoetermeer gevestigde huisartsen en apotheken verantwoordelijk voor de medische zorg. Voor kinderen moeten scholing en taalles geregeld worden. De vluchtelingen mogen nu nog niet werken in Nederland, omdat daarvoor een vergunning nodig is. De Rijksoverheid werkt aan een uitzonderingsregel, zodat werken toch mogelijk wordt.

De vluchtelingen zullen, net als asielzoekers, leefgeld krijgen van het Rijk. De andere kosten die de gemeente moet maken voor huisvesting, begeleiding, dagbesteding enz. zullen ook vergoed worden vanuit het Rijk.

Een afvaardiging van het college heeft een bezoek gebracht aan een aantal Oekraïense vluchtelingen die zijn opgevangen in Zoetermeerse hotels. Ook hebben een aantal vluchtelingen meegelopen met de stille tocht voor Oekraïne, die zaterdag 12 maart werd gehouden.

 

Website voor vragen over Oekraïne

De gemeente Zoetermeer heeft een webpagina gemaakt met veelgestelde vragen over Oekraïne en de vluchtelingen. Op deze pagina wordt bijvoorbeeld uitleg gegeven over particuliere opvang van vluchtelingen, dat wil zeggen bij u thuis. Zoetermeerders die vluchtelingen thuis opvang bieden, kunnen bijvoorbeeld hulp krijgen van Vluchtelingen Zoetermeer of TakecareB&B. Deze laatste organisatie brengt in heel Nederland vluchtelingen en gastgezinnen bij elkaar.

Foto: Stille tocht voor Oekraïne, 12 maart 2022

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief



-advertenties-

-goede doel-