20220315 29669De stembureaus in Zoetermeer sloten om 21.00 uur en burgemeester Bezuijen maakte een half uur later de eerste uitslagen van de verkiezingen bekend op de Verkiezingenavond in het Stadhuis-Forum. De burgemeester had alle reden om blij te zijn met de opkomst, deze was 52,3% en daarmee hoger dan 4 jaar geleden.

De opkomst in 2018 voor de gemeenteraadsverkiezingen was 51,25%, in 2014 gingen zelfs maar 49,75% van de kiezers naar de stembus. In Zoetermeer had men dus niet te klagen over de opkomst, terwijl landelijk gesproken wordt van een 'teleurstellend lage opkomst' vooral in de grote steden. Burgemeester Bezuijen liet dan ook weten blij te zijn met de opkomst: "Door de situatie rond Oekraïne zijn we ons des te meer bewust van het feit dat het zo ontzettend belangrijk is dat we hier in vrijheid kunnen en mogen stemmen".

Naast de opkomst maakte de burgemeester ook de eerste uitslagen bekend. In de verschillende stembureaus wordt door de leden van het stembureau nog druk geteld, maar de stemmen die maandag en dinsdag zijn uitgebracht, werden woensdag overdag al geteld en waren dus al eerder bekend. 14% van de kiesgerechtigden in Zoetermeer bracht al bij het vroegstemmen zijn stem uit, volgens deze cijfers zou VVD de grootste partij van Zoetermeer blijven met 13,9% van de stemmen, gevolgd door LHN met 13,02%. Zó! Zoetermeer behaalde bij de vroegstemmers maar liefst 10,54% en komt zo voorlopig op de derde plaats. Deze partij behaalde in de verkiezingen van 2018 nog 5,05% van de stemmen. 

Natuurlijk zijn dit nog slechts voorlopige aantallen, omdat alleen nog de vroeg uitgebrachte stemmen geteld zijn. Later op de avond worden ook uitslagen van de op woensdag uitgebrachte stemmen verwacht, met rond half één de voorlopige uitslag van de verkiezingen.

Voor de definitieve uitslag en zetelverdeling moet nog langer gewacht worden, deze wordt pas maandag 21 maart bekend gemaakt. Alle uitslagen zijn ook te vinden op de verkiezingspagina van de gemeente Zoetermeer: https://www.zoetermeer.nl/uitslagen.

 

Afvalreferendum

De meeste kiezers die voor de gemeenteraadsverkiezingen naar de stembus gingen, stemden ook meteen voor het afvalreferendum: hiervoor brachten 51,9% van de kiezers hun stem uit. Dit betekent al meteen dat het referendum hiermee ook geldig is, voor een geldige uitslag was minimaal 30% nodig.

Een overweldigende meerderheid van de kiezers koos 'nee ' bij het Afvalreferendum: 83,85%. Slechts 15% van de stemmers kleurde het hokje bij 'ja' rood.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

 

-advertenties-

-goede doel-