20220315 29673Burgemeester Bezuijen heeft vanochtend al vroeg gestemd op de pop-up stemlocatie in Oosterheem aan de Nieuwlandstraat. Even na 9 uur stopte hij de ingevulde stemformulieren in de stembussen en riep alle Zoetermeerders op om vandaag vooral te gaan stemmen.

Burgemeester Bezuijen: “Laat uw stem horen! We zien aan de situatie rond de oorlog in Oekraïne nu wat het betekent als je niet vrij je stemrecht mag uitoefenen. Dus het is zo belangrijk om te stemmen!”

 De burgemeester gaat vandaag, op de fiets, langs verschillende stembureaus en de tellocatie voor het vroegstemmen, om uiteindelijk vanavond de uitslagen te presenteren op de Verkiezingsavond in het Forum.

 20220315 29688  20220315 29669

Vroege stemmen worden geteld

De vroege stemmen die al op maandag en dinsdag zijn uitgebracht, worden vandaag overdag geteld. Dit gebeurt op de speciale tellocatie aan de Wattstraat, waar tientallen vrijwilligers bezig zijn met tellen en sorteren. De opkomst voor het vroegstemmen was vrij hoog, over beide dagen 14%. De uitslag wordt vanavond bekend gemaakt, als de stembussen gesloten zijn na 21 uur.
De stemmen die vandaag worden uitgebracht worden op alle afzonderlijke stemlocaties zelf geteld.

 

Opkomstpercentage 11 uur

Om 11 uur, woensdag 16 maart, hebben al 21.277 Zoetermeerse kiezers hun stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is 21,5%, en inclusief de kiezers die op maandag en dinsdag al naar de stembus gingen. De opkomst voor het referendum ligt daar iets onder, met 21,3%.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, in 2018, kon er maar op 1 dag gestemd worden. Het opkomstpercentage om 11 uur was toen nog maar 10,5%, wat later op de dag zou oplopen naar een totaal van 51,3%.

 

 20220315 29696  20220315 29705

Afvalreferendum

Naast de gemeenteraadsverkiezingen kunnen de inwoners van Zoetermeer vandaag ook stemmen voor het afvalreferendum. Een simpele ‘ja’ of ‘nee’ volstaat hier als antwoord op de vraag: Wilt u of het nieuwe afvalbeleid van de gemeente wordt ingevoerd?
Volgens de medewerkers van de stembureaus heeft het Afvalreferendum een gunstige invloed op de opkomst voor deze verkiezingen: “Veel mensen komen echt speciaal voor het Afvalreferendum stemmen, en nemen de gemeenteraadsverkiezingen dan meteen mee. Het is ook veel eenvoudiger, iedereen heeft hier wel een mening over.”
Over de uitslag kan officieel natuurlijk nog niets gezegd worden, maar volgens ons onderzoek lijkt het erop dat de nee-stemmers ruim de overhand hebben.


Alle Zoetermeerse politieke partijen vindt u ook op onze Verkiezingenpagina: Gemeenteraads-verkiezingen-2022

In ons 'overzicht Afval artikelen' leest u alles over het referendum over het Afvalbeleid: Overzicht-afval-artikelen

-advertenties-

-goede doel-