Afgelopen jaarwisseling verliep relatief rustig, maar leverde toch een forse schadepost op voor de gemeente Zoetermeer. De schade aan gemeentelijke eigendommen bedraagt dit jaar € 116.331,-. Dat is € 42.352,- meer dan vorig jaar, ook een coronajaarwisseling.

ton gebuikt als vuurplaatsDoor de coronamaatregelen waren er ook dit jaar geen vuurwerkshows of feesten in de stad. Grote incidenten of branden waren er niet, toch was er weer een maximale inzet van alle hulpdiensten. Burgemeester Bezuijen: “Het maakt mij buitengewoon chagrijnig en verdrietig als ik zie hoeveel er weer vernield is en hoe groot de schadepost is dit jaar.”

Er is vooral veel schade gemeld aan de verharding (€ 42.300,-), afvalbakken (€ 30.118,-) en schade aan scholen en kinderopvang (€ 26.750,-). De brandweer maakt melding van twee grote branden in Zoetermeer tijdens de jaarwisseling. Bij team Handhaving heeft een incident plaatsgevonden waarbij er zwaar (illegaal) vuurwerk naar een handhaver is gegooid. Er is hierbij gelukkig niemand gewond geraakt en de politie heeft een verdachte kunnen aanhouden.

 

Vuurwerk

Burgemeester Bezuijen: “Ondanks het verbod was er toch veel vuurwerk in de stad en ook heel veel illegaal vuurwerk. Vanuit de gemeente sturen we een brief naar het kabinet om dit jaar al vóór de zomer uitsluitsel te hebben over een vuurwerkverbod voor dit jaar. We hopen op een vuurwerkverbod, vooral voor het zware vuurwerk, maar dat moet je eigenlijk in Europees verband afspreken. Als het in Duitsland en België wel gewoon te koop is, gaan mensen het gewoon daar halen, dat zagen we dit jaar ook al. Hopelijk kan komend jaar de vuurwerkshow wel weer doorgaan, dat is een mooi alternatief.”

 

Maatregelen

Elk jaar neemt de gemeente al maatregelen om de overlast en schade terug te dringen, zoals het weghalen van afvalbakken op hotspots en het verwijderen van brandbaar materiaal. Burgemeester Bezuijen denkt erover om álle afvalbakken in de stad preventief te verwijderen, omdat daar nog steeds veel schade bij ontstaat.
Ook wordt overwogen om extra cameratoezicht in te stellen op plekken waar overlast verwacht wordt.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-