HuisbezoekVanaf maart ontvangen senioren in Zoetermeer die dit jaar 75 jaar worden een uitnodiging om deel te nemen aan het Huisbezoek 75+. Een hiervoor opgeleide vrijwilliger komt langs om samen de vragenlijst Positieve gezondheid in te vullen.

Positieve gezondheid is een bredere kijk op gezondheid. Het gaat niet om wat iemand niet meer kan, maar juist om wat iemand wel kan, belangrijk vindt en eventueel wil veranderen. Er wordt niet gekeken naar klachten en gezondheidsproblemen maar naar de mensen zelf. Wat is hun veerkracht en wat maakt het leven betekenisvol? Wat is nu echt belangrijk en wat zou u willen veranderen? Het huisbezoek 75+ is dan ook zeker interessant voor senioren die nog actief en zelfredzaam zijn. We horen vaak terug dat mensen het bezoek waardevol vinden en er nuttige informatie uithalen.

Geschoolde vrijwilliger komt langs

De huisbezoeken worden door vrijwilligers uitgevoerd. Zelf ook vaak ouderen die graag wat willen betekenen voor een ander en zich goed kunnen identificeren met de groep. De vrijwilligers krijgen een scholing en inwerkperiode voordat ze zelfstandig huisbezoeken afleggen. Tijdens het bezoek vult de vrijwilliger samen met de inwoner de vragenlijst Positieve gezondheid in. Hiermee wordt zichtbaar of er behoefte is aan ondersteuning bij bijv. huishouding, financiƫn e.d. Maar ook wat het leven voor hen meer betekenisvol maakt en wat je nog wilt/kunt doen.

Bij de uitnodiging zit ook een folder met interessante informatie voor 75-plussers in Zoetermeer. Ook zit er dit jaar een extra folder bij van het ministerie van Justitie en Veiligheid over (digitale) veiligheid.

In opdracht van de gemeente

Palet Welzijn voert het Huisbezoek 75+ al jarenlang uit in opdracht van de gemeente Zoetermeer. De gemeente wil graag weten hoe het gaat met ouderen in Zoetermeer. Wat is er nodig om op een prettige manier ouder te worden? De huisbezoeken hebben een signalerende en preventieve functie. Vaak komen er hulpvragen aan het licht zoals het recht op toeslagen waar geen gebruik van wordt gemaakt, aanvragen van WMO-voorzieningen of mantelzorgondersteuning.

Alle senioren in Zoetermeer van 75 jaar en ouder krijgen om de 3 jaar een uitnodiging voor het Huisbezoek. Na de inwoners die dit jaar 75 jaar worden zijn de inwoners van 78, 81, 84 etc. weer aan de beurt.

Foto: Palet Welzijn

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-