vlag halfstokHet is nog niet duidelijk hoeveel vluchtelingen uit Oekraïne er in Zoetermeer opgevangen zullen worden of waar ze zullen komen, maar dát ze er komen daar is het college het wel over eens. Burgemeester Bezuijen: “We zullen alles doen om te kunnen helpen in deze crisis.”


Het kabinet heeft aan alle veiligheidsregio’s in Nederland gevraagd om zich gereed te maken voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Veiligheidsregio Haaglanden, waar Zoetermeer toe behoort, vangt 2000 vluchtelingen op. Elke gemeente doet dit op zijn eigen manier, zo heeft de gemeente Pijnacker-Nootdorp een hotel voor de opvang beschikbaar, maar opvang in andere leegstaande gebouwen is ook mogelijk.
Burgemeester Bezuijen: “We hebben in de aanloop naar de opvang van asielzoekers in onze stad al een inventarisatie gemaakt van mogelijke locaties. We zijn dit op het moment nog aan het onderzoeken, maar nemen zeker onze verantwoordelijkheid. Eind deze week moet bekend zijn hoeveel vluchtelingen er naar Zoetermeer komen en waar zij zullen verblijven.”


Veel onzekerheid

Wethouder Ter Laak, met de portefeuille zorg, is al hard bezig om te bekijken welke zorg er mogelijk nodig is voor deze vluchtelingen. Ter Laak: “Maar er is nog heel veel onduidelijk, het meeste zullen we echt pas weten als ze hier ook echt zijn. Hebben ze medische zorg nodig? Ondersteuning, scholen voor de kinderen? Hebben ze spullen of kleding nodig? Voorlopig is onze eerste zorg het dak boven het hoofd, rust en veiligheid.”
Van de vluchtelingen dit uit Oekraïne komen, zullen de meesten niet meteen asiel aanvragen. Het is ook nog niet te zeggen hoe lang de opvang zal duren.
Burgemeester Bezuijen: “Het is ontroerend om te zien dat er zoveel initiatieven uit de stad zijn, er zijn zoveel mensen die willen helpen. We willen deze initiatieven ondersteunen waar mogelijk, mensen kunnen voor informatie kijken op de speciale Oekraïne pagina op de website van de gemeente.”

 

Stille mars

Zaterdag 12 maart organiseert de gemeente een stille mars om steun aan Oekraïne te laten zien. De mars start om 17.30 uur vanaf de Markt in het Stadshart. Verdere informatie over de stille mars volgt nog.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-