DSC03353a wZo tam als het weerbeeld in de voorafgaande januari was, zo woelig was die in februari. Met name een uitzonderlijke reeks van maar liefst drie stormen achtereen zorgde voor bijna een week onafgebroken woest waaiweer.

Februari startte in de eerste week al met depressieweer. Die periode werd namelijk gekenmerkt door dikwijls regen alsmede veel bewolking en wind. Daarbij was het overdag een graad of 9. Op de zesde februari schoot de wind al een keer uit haar slof met krachtige stormvlagen. De tweede week was het droger en liet de zon zich vaker zien. Maar in de derde week trok de wind alle registers open waarbij het ook vaak en veel regende.

 

Unieke reeks stormdagen

Op de 16e en 17e kwam Dudley als eerste storm van die derde week opzetten. Dat was pas een beginnetje want twee dagen later volgde een echt zware storm, Eunice genoemd, die ook in onze stad windstoten van ruim boven de 100 km/uur veroorzaakte; iets wat maar zelden voorkomt. En als toetje sloot weer twee dagen daarna de storm Franklin de unieke reeks stormen af. De laatste keer dat er in één week drie stormen woedden was namelijk 100 jaar geleden. En in de beleving van velen jakkerde de harde wind bijna een week lang achter elkaar door. In de laatste februariweek kwam de atmosfeer tot bedaren en hadden we zowaar nog een stralend slot van de maand.

 DSC03331a w  DSC03341a w


Februari was naast winderig ook nat en zeer zacht

DSC03344a wTerugkijkend op de maand als geheel dan valt de sprokkelmaand als zeer zacht te typeren. Er viel in onze stad ruim meer dan de normale hoeveelheid regen; in met name het oosten van het land was het trouwens nog veel natter. De maximumtemperatuur lag (op een paar dagen) rond de 12 graden. Vriezen deed het op normale waarnemingshoogte niet in Zoetermeer hoewel er op beschutte plekken zoals buurttuin Zoete Aarde een paar nachten grondvorst voorkwam. En dankzij een stralend slot sloot deze depressiemaand toch af met een overschot aan zon. Er viel de hele maand geen vlok sneeuw in Zoetermeer.

 

De meteorologische winter stelde niets voor

De officiële wintermaanden december, januari en februari waren als geheel zeer zacht. Tekenend voor de anti-winter was bijvoorbeeld dat er in die periode helemaal geen sneeuw in onze stad is gevallen en ook dat we geen enkele ijsdag hadden (daarbij blijft de temperatuur het hele etmaal onder nul)

 

DSC03339a wMaart begint met rustig en vriendelijk weer

De eerste dag van de eerste lentemaand begint met bewolkt weer en wat regen. De rest van de week hebben we droog weer met een afwisseling van zon en wolken met niet veel wind. Daarbij is het een graad of 10. Het ziet er nu niet naar uit dat maart alsnog een poging gaat wagen om ons vriesweer te bezorgen dus kunnen we ons gaan opmaken voor de lente. Die viel vorig jaar flink tegen terwijl de eerste corona lente van 2020 uitzonderlijk mooi was. Nu maar hopen dat de lente van 2022 op die van twee jaar geleden gaat lijken!

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-