Koningsdag 2021Eric van Dijk en Marijke du Burck van Oranjestichting Zoetermeer zijn er helemaal klaar voor om alles uit de kast te trekken voor Koningsdag. Eric: “In 2020 waren we het eerste grote evenement dat niet door kon gaan door de pandemie, nu zijn we straks de eerste die wél doorgaat in Zoetermeer!”

Aan het begin van de coronapandemie werd Koningsdag vrij plotseling geannuleerd en was er helemaal niets meer mogelijk, het jaar erop, in 2021, werd op bescheiden wijze wel digitaal aandacht gegeven aan de feestdag. De afgelopen twee jaar zijn alle mogelijke scenario’s de vergadertafels gepasseerd, van een vaste doorloop op de vrijmarkt tot het controleren van aantallen bezoekers in de diverse gebieden. De coronamaatregelen worden nu echter afgeschaald en de verwachting is dat er eind april geen beperkingen meer zullen zijn. Eric: “Maar zoals het er nu uit ziet kunnen al die plannen in de kast blijven liggen en kunnen we gewoon een Koningsdag vieren zoals vanouds: samen!”

 

Alles oranje

20210427 23859 copyVan het Stadshart tot het einde van de Dorpsstraat zal alles weer oranje kleuren op 27 april 2022. Marijke: “De plannen en contracten die klaar lagen voor 2020 zijn gewoon doorgeschoven naar ‘21 en nu weer naar dit jaar. De contacten met de vele vrijwilligers die altijd zorgen voor een geweldig feest hebben we natuurlijk de afgelopen jaren wel warm gehouden en ook op hen kunnen we zeker weer rekenen.”
Sommige organisaties hebben zelf te kampen met een terugloop aan leden en vrijwilligers door de coronacrisis, zoals de scouting, maar ook zij doen hun best om leuke programma’s neer te zetten. Eric: “Het wordt vertrouwd zoals vanouds, maar ook weer nieuw. We hebben er ongelofelijk veel zin in, het is hier in Zoetermeer echt een familiefeest waar echt iedereen aan mee kan doen. Dan voel je de saamhorigheid, als je zo alle verschillende mensen door elkaar ziet lopen en genieten.”

 

Nieuw dit jaar

Het is een goede Koningsdag traditie dat de goede en succesvolle activiteiten terugkomen, zoals de aubade met het Oranjekoor, de Vrijmarkt en vele activiteiten voor de jeugd. Zo komt ook de levende poppenkast weer op het Dobbe-eiland en zullen de lachspiegels weer door de hele Dorpsstraat te vinden zijn.
“Maar natuurlijk hebben we ook nieuwe activiteiten”, vertelt Marijke enthousiast. “De Vrijmarkt wordt bijvoorbeeld uitgebreid richting Park Palenstein en voor de oudere jeugd komen er kermisattracties zoals de Kop van Jut en een boksbal. Voor de kleinste bezoekers is er het Nicolaasplein met heel veel leuke activiteiten en dit jaar nieuw is de mogelijkheid om je als prins of prinses te verkleden en op de foto te gaan. Er is echt overal heel veel te doen!”

 

20180427 125926Vrijmarkt

De Vrijmarkt is natuurlijk weer te vinden op de Markt, maar wordt dit jaar uitgebreid tot in Park Palenstein zodat er meer ruimte is voor mensen om hun spullen uit te stallen. Eric: “We verwachten dat de zolders weer vol staan met leuke spulletjes om te verkopen, er is natuurlijk twee jaar lang helemaal geen gelegenheid geweest om op te ruimen en wat te verkopen!”

Bekijk hier de digitale Koningsdag 2021:

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-