isolatie huisDe gemeente stelt 7,5 miljoen beschikbaar uit de Eneco gelden om inwoners te ondersteunen bij het energiezuinig maken van de eigen woning. Wethouder Robin Paalvast: “De Eneco miljoenen worden hiervoor ingezet, zodat het geld van de verkoop van Eneco ook duurzaam besteed wordt.”

Onder het motto haalbaar en betaalbaar zijn binnen de gemeente al diverse projecten gestart om woningen aardgasvrij te maken. Hierbij wordt op natuurlijke momenten, zoals groot onderhoud, gezocht naar oplossingen passen bij het woningtype en beschikbare budget. “Een energiezuinige stad realiseer je samen.” vult wethouder Paalvast (Energietransitie) aan. “Met de stijgende energiekosten is het ook voor woningeigenaren en VvE’s steeds aantrekkelijker om energiebesparende maatregelen te nemen. Dit fonds is bedoeld om hen daarbij te ondersteunen en te helpen bij het maken van de juiste keuzes.” Het Duurzaamheidsfonds keert geen subsidie uit om een woning duurzamer te maken, maar kan wel de weg wijzen naar het aanvragen van landelijke subsidieregels.

 

Energieloket Zoetermeer

Inwoners die aan de slag willen met verduurzaming krijgen gratis en onafhankelijk advies van het Energieloket Zoetermeer. Op www.energieloketzoetermeer.nl  vinden zij actuele informatie over subsidies, een stappenplan voor hun eigen woning en een overzicht van de lokale initiatieven en activiteiten. Ook zijn er handige webinars terug te kijken over bijvoorbeeld zonnepanelen, isoleren of verduurzaming van VVE’s. Het Energieloket Zoetermeer is dagelijks bereikbaar tussen 9-17 uur via 079 8903885.
Wethouder Paalvast denkt dat het Energieloket veel Zoetermeerders de goede weg kan wijzen: “Mensen willen wel verduurzamen, maar weten niet hoe. Het is geen kant-en-klaar pakket, voor ieder huis gelden andere voorwaarden en adviezen.”

 

Bewonersinitiatieven in het zadel helpen

Diverse bewoners zijn met hun buren al aan de slag om te verkennen hoe ze samen kunnen verduurzamen. De mogelijkheid tot collectieve inkoop maakt het ook financieel aantrekkelijker om tegelijkertijd te investeren. De gemeente helpt deze initiatieven graag op weg. De lessen en ervaringen worden gedeeld op Energieloket Zoetermeer. Het Duurzaamheidsfonds maakt het mogelijk om meer initiatieven en VvE’s te ondersteunen. Samen met de eerste initiatieven en lokale partners zoals DEZo, stichting Piëzo en DuurSamen, worden de voorwaarden en criteria voor de middelen de komende periode verder vormgegeven.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-