20211208 28751Eind december werd al bekend dat de bouw van het nieuwe zwembad in het Van Tuyllpark fors meer gaat kosten, tot wel 2 miljoen extra. Dit komt vooral door gestegen bouwkosten. Op vragen van Zoetermeer Vooruit antwoordt Wethouder Ter Laak echter dat een zwemkaartje niet duurder zal worden, maar €6,- blijft.

De gemiddelde prijsstijging van de bouwkosten is 27,5 %, waar rekening was gehouden met een prijsstijging van 2%. Contractueel is de aannemer verantwoordelijk voor prijsstijgingen binnen het project, omdat er is ingeschreven voor een vaste prijs. De prijsstijgingen zijn echter zo groot dat de gemeente uitzoekt of alle meerkosten voor rekening van de aannemer komen, of dat de gemeente hier ook aan bijdraagt.

 

Kaartje blijft €6,-

Een kaartje voor het zwembad zal in ieder geval niet duurder worden. Het feit dat de bouw van het zwembad meer gaat kosten is niet gekoppeld aan de overeenkomst met de exploitant van het nieuwe zwembad. Daarbij heeft de raad in een raadsbesluit van 15 juli 2019 de prijs voor een toegangskaartje vastgesteld op € 6,- per persoon. Afwijken van deze prijs zou alleen mogelijk zijn met een nieuw raadsbesluit.

 

Bouw gaat in ieder geval door

De bouw wordt in ieder geval niet stop gezet, het projectteam is al gestart, de eerste paal werd geslagen op 8 december 2021. Nu stoppen met de uitvoering zal nu meer kosten met zich zal brengen dan de mogelijke overschrijding. Het projectteam probeert de meerkosten beheersbaar te houden door scherp inkopen, met behoud van kwaliteit. Wethouder Ter Laak: “Uitgangspunt hierbij is dat er geen concessies worden gedaan op kwaliteit.”
De prijzen veranderen nog steeds sterk, het projectteam probeert daarom zoveel mogelijk op een prijsgunstig moment in te kopen, in plaats van het vooraf afgestemde inkoopmoment. Dit kan grote invloed hebben op de uiteindelijke prijs. Tegelijk sluit de gemeente niet uit dat als de marktprijzen nog verder onder druk komen te staan dit gevolgen zal hebben voor het project.

 

Lees ook:

Eerste-paal-zwembad-geslagen

Bouw-zwembad-2-miljoen-duurder

-advertenties-

-goede doel-