20220124 29033

Een 2-persoonskamer in de opvang


In de voormalige gevangenis van Zoetermeer worden nu de laatste puntjes op de i gezet om de asielzoekers te huisvesten. Het COA wil hen hartelijk ontvangen en is de laatste weken volop aan het klussen geweest om alles op tijd klaar te krijgen.


Locatiemanager Marijke Klaassens: “We mogen geen grote veranderingen aanbrengen, omdat we alles over een jaar weer precies zo moeten opleveren als het nu is. Muren verven of de kamers veranderen kan dus niet. Wel hebben we hokjes geplaatst voor de toiletten, die stonden voorheen zonder afscheiding in de kamer. Ook zijn er gordijnen opgehangen en zijn er lockers geplaatst zodat de bewoners hun eigen kast op slot kunnen doen.”

De diverse geloofsgemeenschappen in Zoetermeer hebben tekeningen gemaakt die in de ontvangstruimte zullen worden opgehangen. Marijke: “Zo zien de bewoners al vanaf het moment dat zij binnen komen dat de inwoners van Zoetermeer hen welkom heten.”


2-persoonskamers

De 1-persoonscellen worden nu 2-persoonskamers, met een stapelbed, een tafel, een afsluitbare kast en een toilet. De kamer is ongeveer 5 bij 2 meter, wat precies past in de richtlijn van het COA, die 5 m2 per persoon voorschrijft. Marijke: “Toen we hier de eerste keer kwamen kijken waren we verbaasd over de ruimte en de mogelijkheden van het complex. De kamers zijn niet heel groot, maar er zijn wel 2 grote gymzalen, recreatieruimtes en heel veel buitenruimte rond het complex. Hier is goede opvang zeker mogelijk!”

Elke bewoner krijgt de sleutel van zijn eigen kamer, camera’s op de kamer zijn verwijderd. Bewoners kunnen zelf koken, per afdeling zijn er keukens waar zij eten kunnen bereiden en tafels om aan te zitten om te eten. Douches zijn niet op de afdeling, maar een verdieping lager. In het gebouw zijn twee grote ruimtes met wasmachines en drogers waar de bewoners gebruik van kunnen maken.

 20220124 29028  20220124 29042


Zo veel mogelijk zelfstandig

Het COA wil de bewoners vooral stimuleren om zoveel mogelijk zelfstandig te doen. De bewoners worden dan ook niet overal aan het handje meegenomen en geholpen, maar juist gewezen hoe zij zaken zelf kunnen regelen. Marijke: “Als wij hier alles regelen voor een bewoner en bijvoorbeeld overal een tolk bij inschakelen, dan kunnen deze mensen zich niet redden als ze eenmaal een huis krijgen toegewezen en dan wel op zichzelf staan. Natuurlijk proberen we hen te helpen en bij officiële gesprekken is er een tolk aanwezig, maar op andere momenten is het juist goed dat zij zelf leren om duidelijk te maken dat bijvoorbeeld de lamp kapot is. De bewoners kúnnen ook heel veel zelf en zijn vindingrijk genoeg om met behulp van google translate een hoop duidelijk te maken!”

De bewoners hebben op locatie inburgeringslessen en kunnen gebruikmaken van de sportfaciliteiten. Door het team van het COA worden sportlessen georganiseerd en andere activiteiten. Kinderen van asielzoekers gaan naar een school in Zoetermeer.

 20220124 29046  20220124 29049


Nog geen idee wie er komt

Pas enkele dagen vóórdat de asielzoekers echt zullen arriveren, zal pas duidelijk worden wie er naar Zoetermeer komt. Ook het COA zelf weet nu nog niet wie dat zullen zijn. De gemeente Zoetermeer heeft zijn voorkeur uitgesproken voor gezinnen, maar 80% van de mensen die nu opgevangen worden zijn alleenstaande mannen, zo weet Marijke. “Als er een gezin komt, dan krijgen zij meerdere kamers naast elkaar. Ook alleenstaande vrouwen proberen we zo veel mogelijk bij elkaar te plaatsen, maar we zijn echt afhankelijk van welke mensen er gaan komen, daar kunnen we nu nog niets voor plannen.”


Kamer onbruikbaar door nest

Eén kamer is onbruikbaar door het nest van een roofvogel op de vensterbank. Deze vogel broedt hier al jaren en de hoop is dat het vogelpaar terug komt als de kamer onbewoond blijft. Alle andere kamers worden nu klaar gemaakt om weer snel bewoond te gaan worden. Marijke: “Er moet nog een nieuw sleutelplan komen en de brandmeldinstallatie moet worden gecontroleerd, dan zijn we klaar voor de bewoners!”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-