roodkapje zpot
Duizenden leerlingen van OPOZ scholen in Zoetermeer woonden de afgelopen jaren de theatervoorstellingen van ZPOT bij. De voorstelling ‘Roodkapje’ in 2019 was en blijft echter de laatste voorstelling, het bestuur van OPOZ wil echter stoppen met de voorstellingen.


Het OPOZ bestuur vindt de voorstellingen van ZPOT niet meer passen binnen de OPOZ-visie van nu. Begin januari was de werkgroep van ZPOT nog vol goede moed om hun nieuwe voorstelling De Piratenkoningin weer op de planken te gaan vertonen. De repetities werden in 2020 gestopt door corona en ook in 2021 kon er niet worden opgetreden door de beperkingen rond het virus. De theatergroep is zwaar teleurgesteld dat de voorstellingen gestaakt moeten worden omdat het bestuur er niet meer achter staat.
Niet uit te leggen

Anja Hepp, oprichtster van ZPOT: “Het bestuur van OPOZ heeft besloten om ZPOT op te heffen, maar ze kunnen ons niet goed uitleggen waarom het niet meer past bij de visie van OPOZ. Zij zijn een nieuw bestuur, en vinden het lastig om de leerkrachten 2 dagen vrij te geven om in het theater te staan. Maar dat hebben we al 22 jaar goed opgelost, dat is niet nieuw. Ze willen het gewoon niet. Het argument was: ‘corona heeft ons ingehaald’, maar we kunnen toch gewoon weer aan de slag op het moment dat het wel weer kan?”

Er is volgens Anja ook geen overleg geweest met de schooldirecteuren, zij zijn ook stomverbaasd omdat de leerlingen en leerkrachten dit altijd geweldig vonden. Het geld is nooit een probleem geweest, elke OPOZ school betaalde een klein bedrag per leerling. Nu het bestuur van OPOZ niet meer achter de voorstellingen staat, kunnen de scholen dit niet op eigen initiatief betalen.

Anja Hepp: “Toen corona begon hebben de OPOZ directeuren Maarten Schoon en Michael Krul gezegd dat in ieder geval de huidige voorstelling De Piratenkoningin nog gespeeld kon worden. Daar zijn ze nu op terug gekomen. Ze zeiden: ‘Kinderen kunnen toch gewoon naar het theater gaan?’ Maar kinderen uit wat armere milieus kopen geen toegangskaartje voor het theater, we zijn al blij als ze ‘s ochtends gegeten hebben als ze op school komen.”
De ZPOT werkgroep was nu halverwege de repetities en voorbereidingen voor deze voorstelling, al grote delen van het decor zijn klaar.ZPOT

ZPOT werd in 1998 opgericht met als doelstelling basisschoolleerlingen de kans te geven om tijdens hun basisschooltijd naar een echte voorstelling in het theater te gaan. De rollen werden gespeeld door leerkrachten en onderwijskrachten en tientallen mensen droegen achter de schermen hun steentje bij aan decorbouw, het maken van kostuums, administratie, dans en zanglessen etc.

In de afgelopen 22 jaar heeft ZPOT 21 voorstellingen gespeeld en vele leerlingen laten genieten van een geweldige ervaring in een echt theater. De voorstellingen waren om het jaar gericht op de onderbouw en het jaar daarna weer op de bovenbouw, waardoor elk kind tijdens de 8 jaar basisschool 4 keer naar een voorstelling kon. De ZPOT werkgroep gaat nog bekijken hoe en wanneer er een passend afscheid georganiseerd wordt.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-