20220109 28992

Joep Annegarn presenteert het concert


Variatie, verrassing en herkenning kwam samen op het Nieuwjaarsconcert van het Ebony Ensemble. Vanwege de lockdown was dit concert niet live bij te wonen in het Stadstheater, maar kon wel live bekeken worden via de stream.

Het concert werd gepresenteerd door Joep Annegarn, van het CKC, die alle stukken van een toelichting voorzag en het geheel aan elkaar praatte. Het bijzondere programma bracht de kijker van vrij onbekende, via een beetje bekende naar zeer bekende stukken zoals de afsluitende Notenkrakersuite van Tsjaikovsky.

Het programma werd samengesteld door dirigent Michel Havenith, die voor een aantal stukken ook de partijen aanpasten voor het ensemble. Sommige stukken zijn namelijk voor een groot orkest geschreven, om deze op een goede manier door een kleiner ensemble te laten uitvoeren, moet er veel aangepast worden. Michel Havenith: “Tijdens de lockdowns ben ik veel bezig geweest met het aanpassen van stukken naar ons ensemble, omdat we niet konden optreden.”

Het Nieuwjaarsconcert had weer een echt liveconcert met publiek in de zaal moeten worden. Op het laatste moment moest dit allemaal worden afgeblazen en omgezet naar een livestream. Havenith: “We zijn heel blij dat dit mogelijk is gemaakt door de gemeente en het Stadstheater. Het theater is eigenlijk geheel gesloten tot 14 januari, maar openden speciaal voor ons de deuren. Gelukkig konden we ook Mediageniek, die voor ons al vaker streams heeft gedaan, op het laatste moment nog krijgen voor de livestream. Een heel gedoe, maar we zijn er blij mee dat we nu toch konden optreden!”

 20220109 28999  20220109 28946

 

Spelen in coronatijd

Ook voor de musici is het spelen in coronatijd anders. Niet alleen is het lastiger repeteren en worden concerten uitgesteld of gewijzigd naar livestream, maar een coronabesmetting is zo opgelopen. Havenith: “We spelen altijd al in verschillende bezettingen, en nu met aantal vervangers door corona. Enkele spelers moesten op het laatste moment afzeggen door een besmetting. Het was wel heel spannend om op het laatste moment nog vervangers te moeten zoeken, maar het zijn allemaal heel goede professionele musici. De vervangers moesten wel op het laatste moment nog het programma instuderen!”
Het nieuwjaarsconcert werd gespeeld met 10 muzikanten: 5 strijkers, 3 blazers 1 harp en 1 slagwerker. Havenith: “Elke muzikant heeft zijn eigen partij, als er iemand uitvalt, is er geen concert! Het blijft tot het laatste moment spannend.”

 

 20220109 28952  20220109 28990

 

Groot bereik

Een onverwachte meevaller is dat via de livestream een groot publiek bereikt wordt. In de kleine zaal van het Stadstheater zouden normaal maar 150 mensen passen als publiek, maar nu konden er al zo’n duizend liefhebbers online meekijken en is het concert nog steeds online te zien.
Havenith: “Je speelt liever met publiek, de interactie met de mensen die kijken en genieten is belangrijk voor de musici. En ook voor de mensen zelf is de beleving toch echt anders als je in de zaal zit. Maar met de livestream krijgen we ook heel veel respons op het concert, vorig jaar hadden we ruim 2000 kijkers. Er maken zo ook veel mensen kennis met klassieke muziek die er niet zo snel een kaartje voor zouden kopen. Hopelijk bereiken we zo ook weer een nieuwe doelgroep!”

 

Het concert is nog steeds te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=NXbobZ4vjY0&ab_channel=EbonyEnsemble

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

 

-advertenties-

-goede doel-