Afbeelding paddentrekDe Dierenbescherming zoekt vrijwilligers in de omgeving van Zoetermeer om te helpen bij de jaarlijkse paddentrek. Vanaf diverse plekken in Zoetermeer trekken tussen eind februari en half april weer duizenden padden, kikkers en salamanders van hun winterverblijf naar hun voortplantingsplaats.

Bij de trek moeten de padden drukke wegen oversteken. Om te voorkomen dat ze hierbij worden overreden zoekt de Dierenbescherming overzetters die hen helpen veilig de overkant van de weg te bereiken.

 

Paddentrek start in februari

De padden trekken in het vroege voorjaar van de plek waar ze overwinteren naar een plaats met water waar ze kunnen paren. De trek begint meestal eind februari, maar dit hangt af van de temperatuur en weersomstandigheden. Het ontwaken uit de winterslaap gebeurt als de gemiddelde temperatuur over een etmaal minimaal acht tot tien graden Celsius is en dat ongeveer drie dagen lang zo blijft. De paddentrek duurt gemiddeld zo’n 6 weken.

 

Online informatiebijeenkomst

Aan de paddenoverzetters wordt gevraagd om in elk geval 6 weken lang, één vaste avond per week, beschikbaar te zijn in de periode van eind februari tot half april. Je gaat ongeveer 3 á 4 uur per avond op pad door langs de weg of straat te lopen en de amfibieën met de hand over te zetten. Dat is vanaf 19.00 uur (begin van de schemering) tot 22.00 uur. Daarnaast vragen we je de aantallen dieren te noteren en zelf een zaklamp mee te nemen. Vrijwilligers ontvangen een reflecterend hesje en informatiefolders om uit te delen aan passanten. Voor geïnteresseerde dierenvrienden wordt een online informatieavond georganiseerd op 9 februari van 19.00 uur tot 20.00 uur. Aanmelden hiervoor kan via www.dierenbescherming.nl/paddentrek.  Voor meer informatie kan contact opgenomen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-