fotoanjaboekkerst‘Ze moeten altijd mij hebben!’. Zo luidt de titel van het onlangs verschenen boek van de Zoetermeerse schrijfster Anja Diender. Het boek vertelt hoe het waarnemen en ervaren van opeenvolgende onrechtvaardigheid kan leiden tot (ernstige) leer- en gedragsproblemen en/of psychische problemen.

fotoboekomslagAnjaDienderAnja Diender is geboren in het oosten van het land, maar heeft het grootste deel van haar leven in het westen gewoond en gewerkt. Tot aan haar pensionering was zij werkzaam op het grensvlak zorg/onderwijs, waaronder de Time-outvoorziening in Zoetermeer en daarvoor jarenlang als beleidsmedewerkster bij de afdeling Ruimtelijke Ordening (waaronder coördinator van de planvorming in en rond de Dorpsstraat).

In beide beroepen kwam ze regelmatig in contact met mensen waar de ‘stoom’ als het ware ‘uit de oren kwam’, omdat ze zich niet gehoord voelden en niet serieus genomen werden. Het was vooral de manier waarop ze werden behandeld die hen woest maakte.

Vanuit de onrechtvaardigheid die kinderen en jongeren zien en ervaren op school, thuis en in de bredere omgeving blijkt dat jongeren van dezelfde leeftijd bij hetzelfde gedrag ongelijk worden behandeld. Het is daarom niet vreemd dat veel probleemgedrag juist tijdens de puberteit start, verergert of afneemt, omdat de puberteit dé periode is waarin kinderen ervaren dat er sprake is van ongelijke behandeling en daarop reageren met ongewenst gedrag.

“Die onrechtvaardigheid hoorde ik keer op keer als een kind of jongere uitriep ‘Ze moeten altijd mij hebben!’, ‘Het maakt toch niet uit wat ik doe, het is nooit goed!’ en ‘Het is niet eerlijk!’ Ik zag dat er regelmatig een (grote) kern van waarheid in die uitspraken zat. Zelfs bij goed gedrag kregen ze regelmatig straf. Wat een frustratie! Temeer daar een groep andere kinderen en jongeren meestal wegkwam met (erger) negatief gedrag”, volgens Anja. Om probleemgedrag, leerproblemen en psychische problemen bij jongeren daadwerkelijk te verminderen, is volgens Anja een andere benadering nodig dan gebruikelijk voor dit soort problemen en daarover vertelt zij in haar boek.

Meer informatie over de schrijfster en het boek is te vinden op de website www.zemoetenaltijdmijhebben.nl.  Daar kan het ook besteld worden, ISBN nummer is 9789464182200, het boek kost 21,80. Ook is downloaden als E-book in Kobo-plus mogelijk, de kosten bedragen dan 10 euro en het ISBN nummer is dan 9789464184204. Uiteraard kan het boek ook via de gebruikelijke kanalen en plaatselijke boekhandel worden besteld en is het te lenen in de bibliotheek.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

 

-advertenties-

-goede doel-