DSC03230a wDe eerste wintermaand leverde af en toe wat vorst op, maar was per saldo erg zacht. Vooral de laatste paar dagen droegen bij aan het (record)warme decemberweer.

De eerste dag van de voorbije maand opende erg zacht met ruim 11 graden. Daarna zakte het kwik met een graad of zes overdag naar meer normale waarden voor de tijd van het jaar. Daarbij regende het vrijwel dagelijks hoewel de hoeveelheden wel meevielen. Het middelste deel van de donkerste maand van het jaar deed zijn reputatie wat dat laatste betreft eer aan want met uitzondering van één stralende dag (de 16e) was het weerbeeld toen uitgesproken somber. Daarbij haalde het kwik geregeld de 10 graden of meer. De kerstmaand leek zodoende uit te draaien op een wel heel donkere aangelegenheid. Maar gelukkig trokken een paar stralende dagen tegen het slot van de maand, zoals bijvoorbeeld eerste kerstdag, dat beeld weer recht.

 

Na kort winters intermezzo extreme warmte

DSC03234a wVlak voor kerstmis leek het er even op dat ijskoude lucht, afkomstig uit de noordpool, Nederland zou overspoelen. Dat gebeurde ten dele wel in NO-Nederland waar zelfs op natuurijs werd geschaatst. Maar de echt koude lucht bereikte Zoetermeer nauwelijks een etmaal toen het op de ochtend van eerste kerstdag een graad of vier vroor. Dat was meteen de laagste waarde die deze maand hier werd gemeten. Na kerst ging het kwik weer gestaag omhoog en dat dat kwam tot een climax toen op de laatste twee dagen van de maand het kwik het hele etmaal niet onder de 10 graden kwam. Precies om middernacht tussen de 30e en 31e werd de hoogte temperatuur van de maand, te weten 14 graden, gemeten. Er werden in deze dagen veel dag records gebroken.

 

December was erg zacht en sneeuw-loos

Als we de totaalbalans opmaken van de voorbije maand dan blijkt die, vooral door het boterzachte slot, behoorlijk te warm te zijn uitgevallen. Het was gemiddeld zonnig omdat een handvol stralende dagen de overvloed aan sombere dagen compenseerde. Ook de hoeveelheid neerslag was in Zoetermeer ongeveer normaal. En sneeuw bleef in onze stad uit.

 

DSC03261a wDé Zoetermeerse weergebeurtenissen van 2021

Terugkijkend op het voorbije weerjaar in onze stad dan springen er twee dingen uit. Ten eerste de plotse en felle koude-inval in de tweede week van februari. Het vroor toen een week aan één stuk door waardoor er ook volop kon worden geschaatst. Ten tweede valt dan de enorme hoosbui van 26 juli op toen er in minder dan een uur tijd tussen de 90 en 70 mm viel in de wijken Meerzicht en Buytenwegh. Dat gaf niet alleen overlast maar veroorzaakte ook veel waterschade.

 

2022 start nog met erg zacht weer

De ’warmtegolf’ van eind december zet zich in de eerste paar dagen van januari nog even voort met temperaturen (ruim) boven de 10 graden. Vanaf komende dinsdag schakelen we terug naar waarden die rond of wat boven het gemiddelde voor januari liggen. Het weerbeeld is wel onbestendig met af en toe regen en veel wind. Zouden we, ondanks het opwarmende klimaat, later in januari toch weer schaatsweer krijgen zoals tijdens de voorbije februari?

Tekst en foto’s: Rob Oele

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-