ton gebuikt als vuurplaatsZoetermeer maakt bij daglicht de balans op van de jaarwisseling. Veel Zoetermeerders vierden in huiselijke kring de wisseling van het jaar. Helaas waren er toch ook weer een aantal incidenten in de stad. De jaarwisseling verliep relatief rustig, mede door de inzet van vele hulpverleners.

Burgemeester Michel Bezuijen: “Het blijft bijzonder dat we, voor wat zo’n feest zou moeten zijn, zoveel inzet moeten plegen. Mede dankzij de deskundige en maximale inzet van de politie, handhavers, brandweer, ambulancedienst en particuliere beveiligers voor én tijdens de jaarwisseling is veel meer schade voorkomen”.

 

Incidenten

De brandweer is in Zoetermeer uitgerukt voor het doven van in totaal 54 branden, voornamelijk buitenbranden. Aan het Bijhouwerlommer brak net na middernacht een brand uit op het dak van een eengezinswoning. Later in de nacht verwoestte een brand een kapsalon aan de Pilatusdam. Van beide branden is de oorzaak nog onduidelijk. De politie kwam 28 keer in actie in verband met vuurwerk en vernielingen. Zes personen werden aangehouden. Vroeg in de avond werd er zwaar vuurwerk naar handhavers gegooid. Ook hiervoor heeft de politie iemand aangehouden. Aan het Sullivanlijn werd de voorruit van een politievoertuig vernield toen agenten de brandweer ondersteunden bij een brand. De ambulancedienst kwam 59 keer in actie in Zoetermeer. Ondanks het vuurwerkverbod werd er in Zoetermeer, net als op vele plekken in Nederland, toch behoorlijk (zwaar) vuurwerk afgestoken.

 

Veel inzet

Burgemeester Michel Bezuijen reed tijdens de jaarwisseling mee met de politie en blikt terug: “Ook deze jaarwisseling heeft de gemeente samen met de hulpdiensten en extra beveiligers weer alles uit de kast moeten halen om alles veilig te laten verlopen. In de dagen voorafgaand aan de jaarwisseling én natuurlijk in de nacht zelf. Dat is absoluut een geweldige waardering waard. Maar het blijft bijzonder en eigenlijk ook onacceptabel dat we, voor wat zo’n feest zou moeten zijn, zoveel inzet moeten plegen.”

Brandbaar materiaal en autowrakken zijn zoveel mogelijk voor de jaarwisseling al verwijderd. Prullenbakken, afval- en papiercontainers, parkeergarages en parkeerautomaten zijn afgesloten. “Desondanks zien we ook dit jaar veel vernielingen die tijdens de jaarwisseling zijn aangebracht in de stad”, stelt burgemeester Bezuijen. “Je vraagt je toch af wat daar de lol van is. Onder het mom van een feestje”. De schade aan zaken in de openbare ruimte wordt nu geïnventariseerd en is naar verwachting begin volgende maand duidelijk. Twee Zoetermeerders ontvingen voorafgaand aan de jaarwisseling een waarschuwingsbrief waarin staat dat zij zich moeten gedragen. Eén Zoetermeerder ontving een gebiedsverbod.

 

lit nye 2021LITNYE trekt weer veel kijkers

Ook dit jaar organiseerde de gemeente Zoetermeer, als alternatief voor het door corona afgelaste jongerenfeest in het Silverdome, weer de livestream LITNYE. “Met zo’n 50.000 kijkers was de livestream opnieuw een groot succes”, geeft burgemeester Michel Bezuijen aan. “Veel jongeren in en buiten Zoetermeer en daarbuiten hebben vanuit huis op deze manier alsnog kunnen genieten van de muziek van bekende dj’s.” LITNYE werd ook door een aantal andere (regio)gemeenten gepromoot en was via internet te volgen.

-advertenties-

-goede doel-