De gemeente Zoetermeer heeft ingestemd met het verzoek van de voorzitter van de stichting ‘De Hof van Seghwaert’ om de bruikleenovereenkomst die op 1 mei 2027 afloopt tussentijds met 10 jaar te verlengen. De Hof van Seghwaert is volop bezig met het maken van toekomstplannen.

verlenging gebruikersovereenkomst Hof van SeghwaertWethouder Margreet van Driel (Grondzaken): ‘’De boomgaard is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een prachtige groene hof in de stad en verbindt mensen met elkaar en met de natuur. Dit geeft zekerheid en voelt als waardering voor het vele werk dat zij verzetten.  En ik beschouw het als uniek dat Zoetermeer deze stadsboomgaard midden in het centrum herbergt. Ik heb veel waardering voor alle vrijwilligers die zich inzetten voor het onderhoud van de perenboomgaard. De verlenging maakt het mogelijk om ook langdurige investeringen te doen. Want een nieuwe boom plant je voor minstens 15 jaar of langer.’’  

Toekomst plannen

Er worden al volop plannen gemaakt voor de toekomst. Zo is er een uitbreiding van de buitenkeuken, wordt er gewerkt aan een nieuw kippenhok en komen er een aantal nieuwe bomen. De perenbomen zijn namelijk op leeftijd en een aantal zieke bomen is aan vervanging toe. Door nieuwe bomen te planten en er ook andere fruitbomen tussen te planten, ontstaat meer biodiversiteit en blijft de boomgaard fris en fruitig. Met een zogeheten herplant- plan willen ze, waar dat nodig is, de bomen op het terrein geleidelijk gaan vervangen.

Hof van Seghwaert voor ieder wat wils

Er is al een moestuin met wijngaard, een kindergedeelte met klimtoren en waterpomp, er is een buitenkeuken waar buurtmaaltijden gehouden worden, er zijn kippen en konijntjes. Er is veel aandacht voor natuur en biodiversiteit in de boomgaard maar ook daarbuiten. Zo hebben de vrijwilligers een wandelroute aangelegd door de wijk met bijenhotels en bloementuintjes. In samenwerking met scholen uit de buurt is een Tiny Forest in de wijk aangelegd. Ook wordt er samengewerkt met (maatschappelijke)organisaties zoals Piëzo en Middin, zodat ze samen de Hof nog mooier en gezelliger maken. De Hof van Seghwaert is inmiddels een begrip in Zoetermeer en omgeving. De voorzitter van Hof van Seghwaert Harold Verhey: ‘’Nu de gebruiksovereenkomst is verlengd, kunnen we weer jaren vooruit. Het voelt als een stukje waardering voor het vele werk dat de vrijwilligers samen verzetten. Hiermee blijft de Hof van Seghwaert voor iedereen een belevenis!’’ 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-