Foto afvalbak PvdAEen lid van de Zoetermeerse Referendumcommissie, bestuurskundige Linze Schaap stapt op uit de commissie, hij vindt de gang van zaken ondemocratisch en wil hier niet verder aan mee werken. De referendumcommissie heeft nu nog drie leden, net genoeg om te blijven bestaan.


Volgens Linze Schaap is de kans nu verkeken dat er een zinvol referendum over het afvalbeleid kan plaatsvinden. De gemeenteraad heeft, op 29 november, het advies van de Referendumcommissie compleet aan de kant geschoven. Schaap, in zijn opzeggingsbrief aan de raad: “Die (argumentatie) ontbreekt, en mijns inziens zijn vrijwel alle aarzelingen die geuit zijn over de geadviseerde vraagstelling ook van toepassing op de door de raad vastgestelde vraagstelling. Natuurlijk mag de raad menen het beter te weten dan de door hemzelf aangewezen deskundigen, maar dan worden die deskundigen overbodig.” De raad besloot op 29 november om te gaan voor één enkele vraag voor het referendum, voorzien van een toelichting waarin de punten van het raadsbesluit nog eens worden opgenoemd, maar niet de bezwaren hiertegen.

Schaap noemt het besluit dat de gemeenteraad nam ‘wezenlijk verkeerd’. “In meerderheid heeft uw raad besloten de referendumvraag op het stembiljet te voorzien van een toelichting die niet neutraal is.” Hiermee bestempelt hij het referendum als ondemocratisch: “Het resultaat is een referendum dat gericht lijkt te zijn op het verkrijgen van steun voor het genomen besluit door het geven van eenzijdige informatie (een type referendum, dat vooral in minder democratische landen voorkomt).”


De referendumcommissies is van cruciaal belang voor het referendum over het afvalbeleid, zij moeten immers naast het adviseren over de vragen die op het referendum worden gesteld, ook toezicht houden op de objectiviteit van de door de gemeente te verstrekken informatie en advies geven over het verloop en de zorgvuldige organisatie van het referendum. Drie leden is het minimum voor de commissie,het is nog niet bekend of de drie overgebleven leden van de commissie wel zullen aanblijven.

Lees ook: Raad-wijzigt-vraagstelling-afvalreferendum
Een-vraag-over-afval-of-toch-zes

-advertenties-

-goede doel-