Museum De Voorde krijgt 20% meer subsidie voor 2022. Dit werd door de gemeenteraad besloten op 29 november. Volgens interim-directeur Hans van de Bunte geeft Zoetermeer hiermee een voorbeeld aan heel Nederland.

20210704 25021De gemeenteraad stemde in met een voorstel om extra budget voor het museum voor het jaar 2022 te geven. De steun is hard nodig, nu de culturele sector opnieuw hard wordt getroffen door corona maatregelen, terwijl afgelopen periode al een zwaar jaar was door de lock-down. De bezoekersaantallen liepen hierdoor met 60% terug. Toen de deuren weer open mochten, was er volgens het museum te weinig marketingbudget om extra bezoekers te trekken. Alle financiële reserves van het museum werden aangesproken om te blijven bestaan dit jaar, een bedrag van 50.000,- euro.

Interim-directeur Hans van Bunte is dankbaar voor de extra financiële steun, die neer komt op 2 ton. "Nu met steun vanuit de raad en het college, keert het tij voor Museum De Voorde," zegt Hans. De directeur ziet dit als een echte doorstart. Met deze middelen kan het museum volgens hem een breed toegankelijk en uitdagend programma neerzetten.

 

Museum gaat buiten de eigen muren

De familietentoonstelling spierballen, stiletto's en superhelden, zal worden verlengd tot eind juni 2022. Daarnaast komt er op de bovenverdieping een tentoonstelling met hedendaagse kunst van 18 beeldende kunstenaars (binnen- en buitenland). Dit heeft voorlopig de werktitel 'Respect'. De helft van deze kunstenaars hebben nationaal hun sporen verdiend. Vijf van de deelnemende kunstenaars maakten speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk. Het museum geeft de bezoeker de ruimte om zelf een mening te vormen over het thema respect. 

Bijzonder is dat het niet alleen maar binnen de muren van het museum zal blijven. Het plan, volgens Hans, is om minimaal vier beelden rond het museum te plaatsen. Zo zal er één kunstwerk te zien zijn vanaf de Markt. Het beeld staat dan onder het museum en is te zien omdat er op het braakliggend terrein naast het museum nog niet gebouwd gaat worden. De plaatsing van de andere beelden zal afhangen of de gemeente daar een vergunning voor af geeft. 

"Nog één klein tipje van de sluier wil ik nog wel oplichten," zegt Hans. " Spoken Word talent Amara van Elst is gevraagd op het openingswoord te schrijven. Deze tekst zal ook bij de ingang van de tentoonstelling te lezen zijn. Vanaf 4 februari 2022 zal de tentoonstelling 'Repect' te zien zijn in De Voorde." 

 

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-