Huiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Stof is niet klein en fijn.


uitlaatEr blijken in ons land verspreid allerlei voorkomende soorten hoestbuien, opstoppingen op de bloedbanen en vernauwde luchtwegen voor te komen. Deze vervelende verschijnselen komen voort uit de laatste tijd veelbesproken luchtvervuiling en dan met name het fijnstof. Het woord fijn hier is bedoeld als klein. Want fijn zijn die stoffen niet voor onze gezondheid. Klein wel. Maar weer te groot voor onze portemonnee. Uit landelijke cijfers blijkt de schatting te zijn dat de schade aangericht door dat fijne kleine fijnstof ons 240 miljoen euro per jaar kost. Weet je hoeveel pakjes sigaretten je daar voor kunt kopen? Dan begrijp ik ook waarom de zorgverzekering elk jaar duurder wordt.


De gemeente Zoetermeer gaat nu metingen laten verrichten naar dat stof door de MLZ. Misschien is dat wel zo fijn voor zijn inwoners. Meten is weten.
Deze Meetgroep Luchtkwaliteit Zoetermeer meet met behulp van wel 14 sensoren. Veertien. Dertien was er één te weinig. We weten inmiddels dat de te meten fijnstof bestaat uit vaste kleine deeltjes die, kleiner zijn dan 10 micrometer. Ja, je leest het goed, 10 micrometer, ofwel een duizendste deel van een millimeter, oftewel 0,001 mm.
En dat snap ik nou niet. Als je al weet hoe groot, of voor het minderwaardigheidsgevoel, hoe klein dat stofdeeltje is, waarom moet je dat dan nog gaan laten meten?

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl

-advertenties-

-goede doel-