Lions DEpunten Voedselbank Leusden 2017In de maand december start de 10de editie van de DE punten actie van Lionsclub Zoetermeer. De gespaarde punten worden ingewisseld voor pakken koffie die aan de voedselbank geschonken worden. Bij Lionsclub Zoetermeer zijn ze inmiddels begonnen met de voorbereidingen.

Binnen de stad worden er 25 grote inzamelboxen geplaatst waar de punten in gedoneerd kunnen worden. Vorig jaar werden er in Zoetermeer ruim 1,3 miljoen punten ingeleverd, goed voor 2500 pakken koffie. De koffie is overhandigd aan de voedselbank die gedurende het jaar de pakken verdeeld over de voedselpakketten. Koffie is een duur product en zit niet standaard in een pakket, de DE punten actie wordt dan ook zeer gewaardeerd.


Knippen en tellen

Schermafbeelding 2021 11 29 om 10.11.10De actie in Zoetermeer wordt voornamelijk gedragen door twee leden die vanaf dag één niet alleen bij de actie betrokken zijn, maar ook bij de Lionsclub. De heren van Waaij en Hartog, beide 80+ verspreiden niet alleen de boxen, maar halen ze in januari ook op, knippen en tellen alle punten. Verdeeld over de stad staan er in de maand december 25 grote DE verzamelboxen. Voornamelijk in winkelcentra, filialen van bakkerij Jongerius en het  verpleegtehuis aan de Albrandswaard en de kringloopwinkel in de 1ste Stationstraat. Hartog: “De bewoners uit het verpleeghuis zijn van de ‘punten sparen generatie’, vroeger leverde dit een kop-en-schotel op uit een DE-winkel. Bewoners kunnen nu snel en dicht bij de punten kwijt en omarmen het doel.”

Aparte vondsten

Beide heren, die actief lid zijn van de club dragen de actie samen, maar het knippen en tellen van de punten doen ze apart, zonder afleiding. Onderling is er sprake van een kleine wedstrijd, wie heeft de meeste punten geteld? Achteraf wordt altijd even gesproken over de aparte vondsten uit de box. ”Mensen bewaren de punten in zakjes, los in een lade of tas. In die zakjes komen vaak de meest aparte dingen mee, fotootjes van kleinkinderen, muntjes, schroefjes of de hele verpakking van de koffie met de punten er nog op, vertelt Hartog. De actie en de club houdt beide heren actief waardoor ze vol in het sociale leven staan. De heren gezamenlijk: “We raden mensen aan als ze pensioengerechtigd zijn, zich aan te sluiten bij een club en vooral bezig te blijven.”


Van club naar club

De Lionsclub Zoetermeer werd in 1975 opgericht. Van Waaij is al vanaf dat moment lid, Hartog sloot op uitnodiging twee jaar later aan. ”Tijdens een vakantie ben ik ooit met een Lionsclub uit Amerika in contact gekomen. Kort na de vakantie bezocht de Amerikaan mij thuis met een uitnodiging om naar Amerika te komen. Samen met mijn broer heb ik een jaar van club naar club gereisd. Eenmaal terug in Nederland werd ik in contact gebracht met een Lions lid uit Den Haag. Hier uit is de Zoetermeerse club ontstaan”, vertelt Van Waaij.


Het speldje

Unknown copy copy copy copyBeide heren waren vooraanstaand in het bedrijfsleven en van onbesproken gedrag, toen een voorwaarde om gevraagd te worden voor het  lidmaatschap. Hartog was directeur van een bouwbedrijf, Van Waaij komt uit een ondernemersfamilie die tot op de dag van vandaag bestaat. De meubelzaken werden door hem bestierd. De club wil vanuit hun functie en onderneming graag iets terug doen voor de maatschappij. Het clubspeldje wordt tot op de dag van vandaag dan ook met trots gedragen. Het speldje dat Lions leden ontvangen bij lidmaatschap zorgt voor een open deur en een hartelijke ontvangst bij clubs over heel de wereld.


De heren van de club lunchen twee maal per maand samen, waarbij goede doelen en acties besproken worden. Vroeger waren er ook meerdere bijeenkomst waarbij de heren geheel in smoking bij aanwezig waren. Beide heren vinden het jammer dat het nette pak in de loop van de jaren is veranderd naar casual chic.


We serve

De doelstelling van de lion clubs, is zich belangeloos inzetten om lokaal en wereldwijd anderen te helpen. In Zoetermeer organiseert dedownload 2 copy club evenementen zoals de mosselavond, jazzfestivals, sponsorlopen en diverse acties waarbij geld word opgehaald voor een gekozen goed doel en jaarlijks terugkomende activiteiten zoals sinterklaasfeesten voor kinderopvanghuizen. Daarnaast bieden zij zich aan als vrijwilligers onder het motto: we serve. Met de landelijk actie NL doet, steken zij dan ook lokaal letterlijk de handen uit de mouwen. Samen hebben de heren een nieuwe club opgezet waar oud-leden samenkomen. Momenteel zijn er in Zoetermeer vier clubs actief: Naast de Meerbloem en Lionsclub Zoetermeer zijn dat de damesclub Soetermare en de LEO Club Zoetermeer

Voor meer informatie over de club of de actie kun je terecht op: https://zoetermeer.lions.nl/
Je kunt een DE-inleverbox vinden bij: Alle Zoetermeerse locaties van Jongerius en Albert Heijn. De Bouwhof, van Veen en de verzorgingshuizen Vivaldi en de Morgenster, Kringloopwinkel in de 1ste Stationsstraat en de Pelgrimshoeve en de Oosterkerk in Oosterheem.


Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-