fietsvriendelijkHuiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Zoetermeer, meest fietsvriendelijk stad?

Zoetermeer staat nog steeds bekend om zijn fietsvriendelijk verkeersbeleid. Misschien is met dat beleid ook helemaal niets mis. Maar toch mis ik iets. Het lijkt namelijk nogal mis te zijn met de fietsvriendelijkheid van de meeste Zoetermeerse automobilisten. En waarom dan wel?

Als je wat tijd over hebt en het weer werkt mee, moet je eens gaan staan kijken bij de tweede en derde Stationsweg waar wegen het fietspad kruisen. Meters voordat de automobilist deze kruising nadert staat er een bord dat duidelijk zou moeten maken dat hij of zij een stopbord nadert. Ik zie regelmatig dat dit eerste bord aanleiding geeft om wat vaart te minderen, van 65 naar 50 km per uur, maar bijna aangekomen bij het echte stopbord, zo één waarvan je toch geleerd moet hebben dat je echt even moet stilstaan, wordt maar al te vaak het gaspedaal extra ingetrapt. Verslaafd aan het gaspedaal? Kan dat? Net als de roker, gewoon ontkennen. Gelukkig kennen de meeste fietsers het lokale huftergedrag van een te groot aantal lokale autobestuurders. Met trillende handen aan de remmen, angst in de ogen en dicht geknepen billetjes op het zadel, naderen zij de gevarenzone. Met adrenaline op een bloedwaarde van het is mijn bloed niet waard, lukt het ze om met de nodige acrobatiek net niet de achterbumper van de auto te raken, waarna zij zich weer op gang kunnen trekken. Het eigen schouderklopje is voor het engeltje dat daar nog zit. De schreeuw en soms een vinger zijn niet aan de verder scheurende automobilist besteed. Die is alweer de bocht om, mopperend op de verkeerssituatie in het voordeel van de fietser. Waarom geef je die fietsers voorrang? Ze vervuilen immers niets en zijn veel te traag, toch?

Een van de weinige auto’s die echt stopt, is de lesauto. En juist zo’n lesauto is voor mij aanleiding om toch maar eens deze verkeerschaos onder de aandacht te brengen. Want ja, die lesauto. Veel te netjes, maar ja, het hoort nu eenmaal zo, dus stopt. Maar… De auto die daarachter komt, geeft flink gas bij ondanks de gestegen prijs en scheurt de leswagen via de linker rijhelft voorbij om daarna op miraculeuze wijze een tegenligger te ontwijken. Hulde voor zoveel stuurmanskunst, toch?
Maar het ergste is toch dat twee fietsende kinderen verborgen achter de lesauto, vol in de remmen moeten en nog net zien hoe juist hun eigen vader bijna tegen die tegenligger knalt. Wat een geluk.

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl

-advertenties-

-goede doel-