wereldbolHuiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: De klimaaatprimaat.

Het is alweer bijna afgelopen, het grote klimaatcongres met de intentie om in een ultieme poging van o zo vele beloftes, onze planeet te redden.
Nou ja, de planeet zal het wel redden. Maar de mens? Die mens is momenteel wel een met uitsterven bedreigde soort. Wij zijn dus niet veel meer dan een zandhagedis. Alleen zal de komende tijd moeten blijken of onze almachtige leiders dat begrijpen? Willen wij het zelf wel begrijpen eigenlijk? Daarin heeft hopelijk Zoetermeer recent een eerste stap gezet. Bij de inwoner moet begrip en enthousiasme worden gekweekt. Hoe dan wel? Wel Zoetermeer heeft zo uit het niets plotseling twee burgemeesters. Zonder inspraak, geen deadline voor een bezwaarschrift, geen bezetting van het gemeentehuis, geen ME. Geen tijd voor die onzin want er is geen tijd te verliezen. Twee burgemeesters dus. Eentje om handen te schudden bij een zestigjarig huwelijk en eentje die zestig jaar te laat komt. De laatste gaat ons inwoners enthousiast maken om al die verloren tijd in te halen.

Deze tot op het gerecyclede bot gemotiveerde klimaatburgervader gaat jou en mij overhalen zonnepanelen te plaatsen om een ijsje te kunnen blijven maken. Zeker handig bij al die hete zomers die ons zijn beloofd door de grote maar ook kleine vervuilers. En bij aanhoudende klachten over die warmte, mij overhalen om toch maar in mijn achtertuin vooral een windmolen te plaatsen zodat deze mij de nodige koelte kan toewuiven. Wel niet zo’n fraai uitzicht, maar wie maalt daar om?

Ik kan eigenlijk niet meer wachten op het moment dat er een foto van mij en de klimaatgoedheiligman op Zoetermeeractief komt te staan als hij het lint doorknipt van de doos met daarin mijn warmtepomp inclusief airco. Gratis gekregen bij zes keer tanken bij Shell of bij Exxon na inlevering van een zak met plastic verpakkingen van de Vega burgers.

Hoewel, als al die burgemeesters het in Glasgow goed doen, kan die airco CO₂ neutraal terug gestuurd worden. Dus ja, voorlopig zet ik in op onze burgervader van klimaatzaken. En, naar ik hoop, jullie allemaal. Want anders is in 2032 heel Zoetermeer en omstreken gevlucht en zit in Amersfoort en omgeving. Dan kan de bijna verdronken allesontkenner terecht schreeuwen: vol is vol.

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl

-advertenties-

-goede doel-