DSC02757b wZoetermeer deed weer eens zijn naam als natste stad van Nederland eer aan. De voorbije wijnmaand kreeg met name op de 6e te maken met een enorme bak regen. Oktober begon herfstachtig met in de eerste week bijna dagelijks regenval hoewel de temperatuur met rond de 15 graden best aardig was.

In de nacht naar 6 oktober begon het flink te plenzen en dat ging in de ochtend en begin van de middag door. Af en toe was de regen-intensiteit tropisch van aard en daardoor konden we een etmaalsom van liefst 65 mm optekenen. Na een week stond de teller in Zoetermeer alweer op 100 mm waarmee onze stad de koploper van Nederland was. Een positie die onze stad qua regenval tot en met het eind niet meer afstond.

 

Nog bijna 20 graden

De middelste twee weken brachten over het algemeen aardig wat zon met normale kwikstanden voor de tijd van het jaar en af en toe regen. Op de 19e was er plots een warmte-uitschieter van bijna 20 graden; dit maximum voor oktober was opmerkelijk omdat deze kwikstand in de nanacht, en dus in het donker, werd gemeten. Op de 21e werden we in Zoetermeer voorts opnieuw onthaald door een grote plens regen want op die dag tapten we in onze stad ruim 30 mm af. De laatste week had nog een aangename verrassing in petto van twee stralende dagen bij ongeveer 17 graden. De wijnmaand sloot daarna echter in mineur af met twee regenachtige dagen.

 DSC02738a w  DSC02749a w

Oktober was zeer nat maar ook vrij warm

De wijnmaand was, zoals gezegd, kletsnat in Zoetermeer want er viel meer dan tweemaal zoveel als wat het gemiddelde is voor deze maand. Maar wat betreft de temperatuur viel de balans positief uit want het was aan de zachte kant voor de tweede herfstmaand. En ondanks de vele regen scheen de zon gelukkig toch nog ongeveer evenveel als normaal het geval is.

 DSC02755a w  DSC02761a w

November duikt verder de herfst in

Een diepe depressie afkomstig van de oceaan zal komende week het weerbeeld bepalen. Niet alleen zal dat regelmatig tot veel wind en regen leiden, maar ook zal het kouder worden. Rond het midden van de komende week halen we nauwelijks meer de 10 of 11 graden overdag. Al we wat verder vooruitkijken dan lijken hogedrukgebieden het weerbeeld meer te gaan beïnvloeden. Wie weet krijgen we uiteindelijk toch nog een fijne laatste herfstmaand…

 

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-