afvalbak volOp meerdere locaties in de stad komen er nieuwe afvalbakken met een inhoud van 70 liter. De huidige afvalbakken in de openbare ruimte hebben een inhoud van 50 liter, maar zijn vaak overvol. Ook worden afvalbakken voorzien van een klep om de overlast van ongedierte tegen te gaan.

De nieuwe afvalbakken passen op de bestaande staanders en als in de toekomst blijkt dat op sommige locaties meer capaciteit nodig is dan 70 liter, dan kan een tweede bak van 70 liter ruggelings aan de bestaande bak en staander bevestigd worden. De vrijkomende 50 liter afvalbakken gaan naar de opslag en worden gebruikt bij het vervangen van kapotte afvalbakken elders in de stad.

De nieuwe afvalbak wordt uitgevoerd in een opvallend groene kleur, uit onderzoek blijkt dat deze kleur beter opvalt en mensen sneller iets weggooien in een opvallende afvalbak. Vanwege het historische karakter van de Dorpsstraat worden daar geen opvallend groene afvalbakken geplaatst. Het Stadshart valt ook buiten de vervanging van afvalbakken. Afvalbakken in het Stadshart worden vaker geleegd ten opzichte van de rest van de stad, waardoor er hier geen probleem is met te kleine bakken.
De afvalbakken worden voorzien van een klep. Dit wordt direct met het omwisselen van 50 liter naar 70 liter bakken gerealiseerd. De kleppen zorgen voor minder overlast door ongedierte. Wanneer een klep wordt aangebracht is een slot inbegrepen. De kleppen zijn altijd open met uitzondering van de jaarwisseling. De gemeente zet dan de bakken dicht. Bijkomend voordeel is dat het dichtzetten met een aanwezige klep veel eenvoudig is dan het jaarlijks aanbrengen en weghalen van een afzonderlijke klep.

Vanaf half januari 2022 start de vervanging van de afvalbakken. Er is bewust gekozen dit na de jaarwisseling te doen. Tijdens de jaarwisseling wordt als gebruikelijk een aantal afvalbakken bij hotspots verwijderd. Dit voorkomt dat er net aangebrachte bakken weer verwijderd moeten worden.
De totale kosten van het vervangen van de afvalbakken bedragen €188.000.

-advertenties-

-goede doel-