achterafZoetermeer Actief bezoekt vanaf nu elke maand een restaurant in Zoetermeer en doet hiervan verslag in deze rubriek. Dit is de eerste aflevering van een nieuwe reeks van Zoetermeerse eetervaringen. Peter Vergers ging proeven bij Restaurant Achteraf in de Dorpsstraat.

 

Het was even zoeken naar restaurant Achteraf in de Dorpsstraat 97-P, links van lunchcafé de Zoetelaar door het steegje langs restaurant Pizzeria Bella Torino. Aan de Dorpsstraat staat weliswaar een bord met een grote pijl en de tekst ‘Achteraf, zonnig terras’, maar de weergoden hebben zich daar helaas niets van aangetrokken: het regent deze dag pijpenstelen.

We worden door de ober vriendelijk ontvangen en hij vraagt of we onze QR-code willen laten zien. Gelukkig hebben we die en we mogen zelf een tafeltje uitzoeken. Er zijn ongeveer 15 tafels variërend van 2 tot 8 personen. We kiezen een tafeltje bij de 3 meter lange gril, die in Spanje is gemaakt. De ober vraagt wat we willen drinken en we bestellen een glaasje witte Chardonnay. Deze wordt gelijk gebracht samen met de menukaart. Hierop staan 9 voorgerechten, 13 hoofdgerechten, waarvan 5 vlees, 2 kip, 4 vis, 1 vega en 1 kindermenu. Een overzichtelijke, niet te omvangrijke kaart, dus deze keer geen keuzestress.
We bestellen als voorgerecht de gamba’s en als hoofdgerecht de ‘signature dish’ van Achteraf, de kleine ossenhaas. De ober vraagt hoe we de ossenhaas willen hebben, medium is het antwoord. En of we er een sausje bij willen. Nou, dat willen we niet, want dat lijkt ons echt zonde van de smaak van dit exclusieve vlees.

achteraf 2We hebben even tijd om rond te kijken. En zien dat we ook vooraf een cocktail hadden kunnen bestellen, bijvoorbeeld ‘sex on the beach’. Maar voor de beach is het vandaag in elk geval geen goed weer. Er zijn vanavond 2 andere tafeltjes bezet. Maar ja, wie gaat er nu ook op woensdagavond in Zoetermeer uit eten? De stoelen bij Achteraf zitten goed. Bruine tafeltjes, bruine balken aan het plafond en een bruin interieur met planten. Glazen wand naar de keuken, zodat je kan zien hoe de gerechten bereid worden. Op de achtergrond zachte moderne popmuziek. De ober vertelt dat ze ook veel Spaanse muziek draaien en dat hier ook veel Spanjaarden komen eten.

Al snel wordt de gamba’s geserveerd, gepeld, de staart zit er nog aan, op een keurig en fleurig opgemaakt bord. De kok giet net voor het opdienen, nog wat boter, waarin de gamba’s zijn gebakken, over de gamba’s heen, dus hij weet hoe het moet. Bij de gamba’s wordt een salade geserveerd van komkommer, olijf, kappertjes, veldsla en citroen. De gamba's zijn gekruid met chilipeper. We hebben het idee dat de kok daar iets te scheutig mee is geweest. De salade is prima. We missen na afloop een bakje water om onze vette vingers mee af te spoelen.

De ober vraagt of we nog wat willen drinken bij het hoofdgerecht. Dat willen we, graag een glas rode wijn. De ober geeft aan dat hij een Italiaanse Primitivo heeft en een Spaanse Tempranillo, die volgens hem beide goed bij de ossenhaas passen. Intuïtief voelen we het meeste voor de Tempranillo, maar de ober zegt dat hij de Primitivo aanbeveelt. En we volgen hem daarin. Verder willen we er graag een glaasje kraanwater met ijs bij, dat niet op de rekening verschijnt.
Ook het hoofdgerecht verschijnt vlot. De ossenhaas wordt vergezeld door kleine blokjes aardappel, courgette, rode paprika en champignons en ziet er mooi uit. Apart worden er nog bakjes met frites, mayo en rodekoolsalade bij geserveerd.

De ossenhaas, die door Achteraf uit Uruguay wordt geïmporteerd is inderdaad top. Terecht ‘het’ gerecht. Echt heerlijk en er is ook een goed mes bij om de ossenhaas te snijden. De garnituur van de ossenhaas is lekker, maar de borden zijn helaas niet goed voorverwarmd, waardoor de bijgerechten hooguit lauw zijn. We vinden en aardappelblokjes en frites wel wat veel van hetzelfde. De frites is goed warm en uitstekend. De rodekoolsalade vinden we niet bij het geheel passen en laten die onaangeroerd. Het hoofdgerecht is qua hoeveelheid eten royaal.

We proeven de wijn en vinden die toch te veel een bittertje hebben. Een ober is geen sommelier, dat blijkt maar weer.

Als we de balans opmaken hebben we heerlijk gegeten in een aangename omgeving. De bediening is correct en sympathiek. Voor het voorgerecht geven we een 7,5, voor het hoofdgerecht een 8,5. En een bonuspunt voor het mooie terras in de idyllische tuin. In totaal rekenden we voor 2 personen 87 euro af voor elk een voor- en een hoofdgerecht en 2 glazen wijn.

Tekst: Peter Vergers

-advertenties-

-goede doel-