15-5-2019_51Ruim 220 bewoners kwamen langs op de door de gemeente georganiseerde avond over de mogelijke opvang van asielzoekers in de leegstaande Zoetermeerse gevangenis. De bewoners kregen alle ruimte om hun zorgen te uiten en vragen te stellen, maar veel antwoorden waren er nog niet.


De gemeente had voor deze avond gekozen voor een discussie-opstelling met vele tafels in een zaal van Dekker Sport in Rokkeveen. Geen podium met sprekers, maar het publiek kon zelf aan een tafel plaats nemen om met de aanwezige ambtenaren, medewerkers van het COA en politieagenten in gesprek te gaan. Al kort na de opening van de bijeenkomst waren alle tafels bezet en werd er druk gepraat en geschreven. Alle tafels hadden namelijk tafelkleden van papier, waarop met grote viltstiften aantekeningen werden gemaakt.

De sfeer tijdens de avond was rustig en ontspannen. Aan de diverse tafeltjes werd druk gepraat en ook burgemeester Bezuijen en een aantal wethouders namen deel aan de gesprekken. Wethouder Robin Paalvast: "Het is een open avond waarop iedereen gehoord wordt. Iedereen kan zeggen waar hij mee zit en dat nemen we mee op de raadsvergadering over dit onderwerp."

 

Veel vragen, weinig antwoorden

“Op deze manier kunnen we praten met álle bewoners die vanavond komen en luisteren naar hun bezwaren, ideeën en tips”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Zorgen en vragen kwamen er voldoende op tafel. ‘Is 750 asielzoekers niet veel te veel, als er eerst maar 400 gevangenen in dezelfde ruimte zaten?’, ‘Gaan die mensen zich niet heel erg vervelen en dan overlast veroorzaken? Zijn er wel activiteiten’, ‘Hoe zit het met de beveiliging? Kunnen we daar ‘s avonds nog wel veilig over straat?‘

De 60 ambtenaren, COA medewerkers en agenten die de mensen te woord stonden, hadden niet alle antwoorden. “De gemeenteraad gaat maandagavond in debat over de mogelijke komst van de asielzoekers, duidelijkheid is er nu nog niet”, aldus één van de gespreksleiders, “Maar wij gaan al deze vragen verzamelen en zorgen ervoor dat de zorgen van de bewoners bij de vergadering besproken worden.”


Tips en hulp

Naast de vragen kwamen ook veel bewoners met tips, of boden hun hulp aan. De scouting zou bijvoorbeeld willen helpen bij het organiseren van activiteiten en mensen boden spontaan aan om kleding of spullen te doneren. Op die vraag kwam tijdens de avond al wel een antwoord: donaties lopen via de reguliere inzamelpunten, zoals het Leger des Heils. Het COA heeft zelf geen opslag of mogelijkheid om kleding of goederen te sorteren en op te slaan, maar maakt gebruik van bestaande organisaties hiervoor.

 

Asielzoekers in de gevangenis

Het COA, Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, heeft Zoetermeer gevraagd om in de leegstaande gevangenis, voor de duur van één jaar, asielzoekers op te vangen. Het COA heeft dringend plekken nodig voor opvang omdat de bestaande locaties overvol zijn. De voormalige gevangenis in Zoetermeer staat al langere tijd leeg en heeft voldoende voorzieningen om snel een groep asielzoekers op te vangen.

Het college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer staat in principe positief tegenover het gebruik van de gevangenis als opvanglocatie, maar wil hierover wel goede afspraken maken met het COA. Zo gaat de gemeente eerst in debat met de gemeenteraad en bij akkoord van de raad verder praten met het COA over onder andere het aantal op te vangen asielzoekers, de kosten die hiermee gepaard gaan en bijvoorbeeld de beveiliging op de locatie.

Op de website van de gemeente, www.zoetermeer.nl/noodopvang2021 komt alle actuele informatie te staan en kunnen mensen ook vragen stellen.

 Na het bekendmaken van het verzoek van het COA, 30 september, spraken wij met burgemeester Bezuijen en wethouder Ter Laak: 

 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-