lieveheersbeestjeDe gemeente Zoetermeer heeft dit jaar lieveheersbeestjes ingezet om overlast door luizen te voorkomen. Luizen produceren honingdauw, een heldere nectar-achtige vloeistof, die overlast kan veroorzaken als het uit bomen druipt.


De overlast is weersafhankelijk en het grootst bij hoge temperaturen, wanneer de voortplantingssnelheid van de bladluizen groot is. De overlast komt voor in lindebomen, maar ook in esdoorns, essen, haagbeuken en eiken. In de periode half mei tot en met eind september ontstaat door luizen honingdauw. Een luizenpopulatie kan zich snel opbouwen en soms zijn de natuurlijke vijanden onvoldoende in staat om ervoor te zorgen dat de overlast door honingdauw beperkt blijft. Om de natuur een handje te helpen bij de bestrijding van luis, worden dit seizoen als pilot larven van inheemse lieveheersbeestjes (en gaasvliegen) in bomen uitgezet. De larven van de lieveheersbeestjes eten luizen en als de beestjes eenmaal verpopt zijn tot volwassen lieveheersbeestjes eten ze opnieuw veel luizen weg.

De resultaten van het experiment met de larven van lieveheersbeestjes zullen begin 2022 bekend zijn.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-