keti koti1De jaarlijkse herdenking van het slavernijverleden, Keti koti, stond dit jaar in het teken van de inheemse slaven. De inheemse inwoners van Suriname & de Nederlandse Antillen werden, tegen de afspraken in, tot slaaf gemaakt, voordat er slaven uit Afrika gehaald werden.

 

Deze inheemse slaven zijn een vergeten bladzijde in de geschiedenis van de afschaffing van de slavernij in Suriname & de Nederlandse Antillen volgens Diane Vlet, Bestuur Stichting Herdenking Slavernijverleden.

keti koti2Op 1 juli werd het slavernij verleden landelijk herdacht, vrijdag 2 juli herdacht en vierde de Stichting Herdenking Slavernijverleden in het Castellum in Palenstein Keti koti. In verband met corona kon er maar een beperkt aantal gasten aanwezig zijn, maar de aanwezigen woonden de kranslegging bij en genoten van muziek, zang en het gedicht van Krofaya Kromanti.

Burgemeester Bezuijen en wethouder ter Laak legden namens de gemeente Zoetermeer een krans tijdens de herdenking. Bezuijen: “Het zou mooi zijn als Keti koti nog meer gaat leven onder mensen, ook zonder Surinaamse af Antilliaanse afkomst. Het is fijn als we dit zouden kunnen verbreden en er samen bij stil kunnen staan.”

Video: Zoetermeer Actief

 

-advertenties-

-goede doel-